Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kopie ze zdravotnické dokumentace po zemřelém - jak se prokázat?

Dobrý den,


chci písemnou formou požádat obvodního doktora mého zesnulého bratra  o kopie   zdravotnické dokumentace vedené o jeho osobě .Prosím Vás jak se mám touto cestou prokázat,aby mi věřil  že jsem jeho sestra .S panem doktorem jsme od sebe vzdálení 300 km.


Děkuji za odpověd

Odpověď:

Dobrý den, 

v poradně jsme již řešili velmi podobný dotaz. Věříme, že po jeho přečtení budete znát odpovědi na většinu Vašich otázek. Zmíněný zákon opravňuje osobu blízkou zemřelému, aby mohla nahlížet do zdravotnické dokumentace. Dle občanského zákoníku jakožto sourozenec do kategorie osob blízkých spadáte.

Doporučujeme zavolat lékaři, jaké dokumenty vyžaduje k potvrzení. Je možné, že lékaři bude stačit Vaše úředně uvěřené písemné prohlášení o příbuzenství s Vaším zesnulým bratrem. Může se i stát, že bude vyžadovat taktéž kopii rodného listu jak Vašeho, tak i Vašeho bratra. V případě, že jste vdaná, a přijala jste manželovo příjmení, tak i kopii oddacího listu.

Tento postup má za cíl pouze ověřit, že jste osobou blízkou, a tudíž máte nárok na zdravotnickou dokumentaci. Údaje o zdravotním stavu v ní obsažené jsou velmi citlivé, a je vhodné je chránit i po smrti pacienta.

Lékař má povinnost na Vaši žádost reagovat do 30-ti dnů. Pro jeho případné nečinnosti se můžete bránit. Více informací naleznete v dalším dotazu řešeném naší poradnou.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

16.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS