Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotnická dokumentace po zemřelém manželovi

Dobrý den,

mohu požádat zdravotnickou dokumentaci po zemřelém manželovi pisemně a bez udáni důvodu?
Můžete mi poslat vzor písemné žádosti na mail?

Moc děkuji

ira

Odpověď:

Dobrý den,

Pacient a v případě  jeho úmrtí i osoby mu blízké mají právo nahlížet do zdravotnické dokumentace a činit si z ní výpisy nebo kopie, originál zdravotnické dokumentace zůstává u poskytovatele zdravotních služeb.

Možnost nahlížet do zdravotnické dokumentace po zemřelém, zakotvuje pro osoby blízké zemřelému pacientovi zákon o zdravotních službách (viz zde). Pro nahlížení do zdravotnické dokumentace není vyžadován žádný zvláštní důvod.

Nemocnici můžete požádat, aby Vám vyhotovila kopii zdravotnické dokumentace a zaslala Vám ji poštou (k tomu viz zde), ale náklady na vyhotovení kopií a jejich zaslání budete muset uhradit. Částka, kterou po Vás může nemocnice za zhotovení kopií požadovat, má odpovídat nákladům, které jí se zhotovením a zasláním kopií skutečně vzniknou a nemocnice Vám ji má být dle ceníku schopna orientačně sdělit, před pořízením kopie.

Nedomníváme se, že by šlo o pořízení kopie např. požádat pouze telefonicky. Nemocnice totiž musí mít jistotu, že umožňuje nahlížet do zdravotnické dokumentace pouze oprávněným osobám. Proto je, jak uvádíte v dotazu, na místě písemná žádost. doporučujeme Vám nejdříve kontaktovat nemocnici a zjistit, zda jim postačí vlastnoručně podepsaná žádost, nebo zda tento podpis musí být úředně ověřen. Případné ověření podpisu Vám na počkání za 30 Kč provedou na pobočce pošty.

Vzor žádosti o nahlížení do zdravotnické dokumentace naleznete na našich stránkách (viz zde), měl by být s drobnými úpravami použitelný i pro Váš případ.

S pozdravy,

Vaše Férová nemocnice

4.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS