Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování a škola v přírodě

Dobrý den,

měla bych dotaz k jednomu vašemu textu, který máte na svých stránkách.

Jedna se o aktualitu z 5.10.2015 - http://llp.cz/2015/10/co-se-zmeni-v-oblasti-ockovani-po-novele-zakona-o-verejnem-zdravi/ a odstavec tento:

Cituji:

Zájem veřejnosti o problematiku však přispěl k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví vydalo stanovisko, které říká, že řádně očkovaným dítětem pro přijetí do školky nebo na školu v přírodě se rozumí dítě, které bylo očkováno hexavakcínou ve schématu 2+1 a má jednu dávku MMR vakcíny.

Konec citace.

A můj dotaz se vztahuje na školu v přírodě (případně letní tábory). Dle výše uvedeného odstavce by na takovou akci mohlo dítě které má hexu 2+1 a 1 MMR (což mé obě dcery splňují), ale už se tam dále nepíše o tom, zda pro splnění podmínky je nutné i přeočkování v 5 letech (trojvalentní vakcína). Přeci jen na tábor či školu v přírodě jede dítě starší 5-6 let, většinou se tyto akce uskutečňuji ve 2-3 třídě ZŠ, a tou dobou už by mělo mít dítě za sebou i to přeočkování. Ale nikde se mi už nepodařilo zjistit, jestli teda pro potvrzení od lékaře je dostačující to základní očkování jako do školky, anebo je nutné i to přeočkování. 

 

Myslíte že mi pomůžete rozlousknout tuto nejasnost? 

Děkuji.



 

Odpověď:

Dobrý den,

Pro děti do věku 3 let je dle stanoviska ministerstva zdravotnictví (odkaz dostupný v tomto článku) povinné očkování, které uvádíte (hexavakcína 2+1 a 1 MMR). To uvádí §50 zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle §9 téhož zákona je zdravotně způsobilé k účasti na škole v přírodě nebo na zotavovací akci (definici zotavovací akce naleznete zde) dítě, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním nebo má doklad, že je proti nákaze imunní nebo že se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci. Toto pravidelné očkování zahrnuje i přeočkování mezi 5. - 6. rokem proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli - podle §4 odst. 2 vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem.

Proto pro povolení účasti na škole v přírodě je nutné také uvedené přeočkování mezi 5. - 6. rokem. Za přijeté kompletně neočkovaného dítěte na školu v přírodě či zotavovací akci hrozí škole (pořadateli) pokuta ve výši 30 000 Kč podle § 92d odst. 3 písm. b zákona o ochraně veřejného zdraví. Je však čistě na rozhodnutí školy (či pořadatelů tábora atd.), zda se toto riziko rozhodne podstoupit.

Obdobným tématem jsme se zabývali v dotazech například již zde, zde nebo také zde.

S pozdravem

Vaše férová nemocnice 

26.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS