Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Důsledky odmítnutí přeočkování dítěte v 10 letech, které bylo do té doby očkované

Dobrý den,
po vlastní negativní zkušenosti, po dlouhodobém sbírání informací a po nelehkém vážení přínosů a rizik očkování jsme se rozhodli, že svého 10ti letého syna již nenecháme znovu přeočkovávat povinnou vakcínou Boostrix Polio ani žádnou jinou.
Veškerá předchozí povinná očkování (jako kojenec a jako 5ti letý) syn již absolvoval, jsme tedy v poněkud specifické situaci.

Prosím, máme dva dotazy:

1) pokud u pediatra podepíšeme nesouhlas s očkováním, neboli negativní revers a dojde k tomu, že budeme muset zaplatit pokutu 22.000,- Kč (je to šílené, ale jsme ochotni tuto částku za zdraví svého dítěte obětovat), bude to znamenat, že věc je vyřízena ? Nebo to znamená zaplatit pokutu a ještě dítě i přesto naočkovat - protože je to přece povinné ? Víme, že v loňském roce došlo k úpravám zákona a nejsme shhopni najít aktuální info, jestli se tím "po novu" nevystavíme například odebrání dítěte nebo ustanovení opatrovníka. Víme, zní to extrémně, ale je dobré znát všechna rizika a být připraven.

2) Bude syn nadále považován za očkované nebo za neočkované dítě ? To znamená - bude se moci zúčastnit například školy v přírodě, tábora apod ? A do jakého věku dítěte požadují organizace toto potvrzení ? Do 18 let nebo je tomu jinak ?

Předem děkujeme za odpověď a přejeme hodně sil do Vaší další smysluplné práce !
 

Antonie

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za prodlení s naší odpovědí, které bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny.

Seznam povinných očkování vychází z vyhlášky o očkování proti infekčním chorobám (viz zde), mezi desátým a jedenáctým rokem je stanoveno povinné přeočkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a proti přenosné dětské obrně.

Odmítnutí se podrobení se tomuto očkování z důvodů svědomí by nemuselo být sankciováno pokutou blíže k výjimce svědomí, naleznete v našem předchozím dotaze, viz zde, pokud Vám tedy bude uložena sankce ve formě pokuty za nesplnění očkovací povinnosti, doporučujeme se Vám za předpokladu existence výjimky svědomí proti této sankci odvolat.

Co se týče možnosti odebrání dítěte z důvodu neplnění očkovací povinnosti, tato možnost v současnosti naštěstí nepřipadá v úvahu.

Váš syn nebude považován za řádně očkované dítě, protože se nepodrobil všem zákonem stanoveným očkováním, což může přestavovat překážku v přijetí na tábory nebo na školy v přírodě, potvrzení o splnění očkovací povinnosti bude pravděpodobně vyžadováno až do 18ti let věku dítěte. Nicméně zákon ukládá za přijetí neočkovaného dítěte na tábor výrazně nižší sankce než za přijetí neočkovaného dítěte do školky a lze tak předpokládat, že pořadatelé táborů budou ve zjišťování splnění očkovací povinnosti méně důslední než ředitelé školek.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

12.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS