Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování a autoimunitní onemocnění jako trvalá kontraindikace

Dobrý den,

mám prosbu. Mám syna 1rok a 9 měsíců, zatím neočkován. Já, matka
dítěte, mám autoimunitní thyeroitidu. (autoimunitní zánět štítné žlázy), V článku z webových stránek po očkování (http://www.poockovani.cz/kontraindikace), jsem se dočetla, že u Autoimunitní onemocnění dítěte či v rodině může být důvodem k trvalé kontraindikaci k očkování, protože očkování takové onemocnění může u predisponovaných jedinců vyvolat, u již zatížených významně zhoršit. atd....

Kromě štítné žlázy se (já matka) léčím na hypochromní anemie - užívám aktifferin . Od roku 2012 jsem se snažili o malé, V roce 2014 jsme navštívili Ústav pro péči o matku a dítě v Praze, proběhlo vyšetření od července 2014 jsem začala užívat Anopyrin a prednison, užívala jsem v kuse 5 měsíců .
Měsíc pauza a pak jsem otěhotněla. V těhotenství jsem užívala
Anopyrin 50 mg do 36. týdne těhotenství a prednison 2,5 mg do 15.týden těhotenství + ( aktifferin + euthyrox 100 každý den).


Dotaz se týká:

1. Kde všude mám napsat a jaké mám obstarat dokumenty, lékařské
zprávy, aby bylo očkování oddáleno, nejlépe abych vůbec neočkovala syna.
(Zda mohu navštívit imunologa v našem městě nebo musím se objednat k nějakému speicálnímu imunologovi Brno, Praha,??)

> 2.  Autoimunitní onemocnění dítěte či v rodině může být důvodem k trvalé
kontraindikaci k očkování, protože očkování takové onemocnění
může u predisponovaných jedinců vyvolat, u již zatížených
významně zhoršit. Bohužel se tato praxe příliš neví, očkují se
děti např. s predispozicí, či již probíhající celiakií, kterou komplementárně může doprovázet Diabetes Mellitus 1.typu, tedy další autoimunitní onemocnění, které některé studie spojují s očkováním jako možným spouštěčem. Na netu jsem našla, že se o tom zmiňuje prof. Janda z pediatrické společnosti..(.https://ockovani.wordpress.com/2016/03/06/zasady-bezpecneho-ockovani/ Mám ho přímo kontaktovat?

Děkuji za zpětnou vazbu a navedení!!

 

Mirka

Odpověď:

Dobrý den,

jelikož jsme jen právnická poradna, můžeme Vám poradit jen obecný postup, který je v dané situaci vhodný. Nedokážeme bohužel posoudit charakter Vašeho onemocnění, ani onemocnění ve Vaší rodině a stav Vašeho syna.

Pokud byste chtěla odložit povinné očkování či syna vůbec v budoucnu neočkovat, je třeba získat potvrzení o dočasné nebo trvalé kontraindikaci. Zákon výslovně hovoří pouze o trvalé kontraindikaci jako o podmínce, kdy je možno dítě neočkovat. §46/2 zákona o ochraně veřejného zdraví ve větě druhé uvádí, že  „Pravidelné a zvláštní očkování se neprovede při zjištění imunity vůči infekci nebo zjištění zdravotního stavu, který brání podání očkovací látky (trvalá kontraindikace). O těchto skutečnostech poskytovatel zdravotních služeb vystaví fyzické osobě potvrzení a důvod upuštění od očkování zapíše do zdravotnické dokumentace.“

Doporučeným způsobem pro potvrzení trvalé kontraindikace je navštívit imunologa. Nemusíte jezdit k nikomu konkrétnímu. Stačí, když si vyberete imunologa ve Vašem městě. Vhodné bude obstarat si lékařskou dokumentaci dítěte, případně imunologovi donést i svoji. Co vše přesně je vhodné k imunologovi na vyšetření donést je nejlepší konzultovat přímo s ním či pracovníkem, který Vás bude objednávat.

Můžete poprosit Vašeho lékaře o kopii zdravotnické dokumentace nebo si vyžádáte svoji zdravotnickou dokumentaci k nahlížení a kopii si uděláte například fotoaparátem. Stejně tak můžete jako zákonný zástupce nahlížet do dokumentace Vašeho dítěte. Více o přístupu k Vaší zdravotnické dokumentaci se můžete dočíst například zde nebo také zde.

Ze zákona přímo nevyplývá, že trvalou kontraindikaci musí potvrdit jen lékař, nebo jen lékař, který praktikuje oficiální medicínu v rámci systému zdravotního pojištění. Není tedy vyloučeno, abyste se pokusili oslovili některého z alternativních nebo celostních lékařů a požádali jej o potvrzení zdravotní kontraindikace.

V případě dočasné kontraindikace musí být dítě ve stavu, který brání podání očkování. Toto opět posuzuje lékař. Vhodné je v takovém případě navštívit očkovací centrum a dohodout se zde na individuální očkovacím plánu.

Článek na toto téma můžete najít na našich stránkách.

Pokud by Vám imunolog nebo jiný lékař kontraindikaci nepotvrdil, můžete napsat svoje čestné prohlášení, ve kterém uvedete, že má Vašedítě zdravotní kontraindikaci a podrobně rozvedete, v čem spočívá a že ze zdravotních důvodů nemožete přistoupit na další očkování. Prohlášení můžete doložit lékařskými zprávami o zdravotních problémech, kterými dítě trpělo, nebo které mu můžou hrozit.

Kontaktovat zmíněného pediatra zkusit jistě můžete. Možná Vám bude schopen dooručit takového imunologa,  či pediatra, který sdílí jeho názor a ve Vámi uvedených důvodech trvalou kontraindikaci potvrdí.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

13.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS