Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může lékař odmítnout vydat výpis ze zdravotní dokumentace?

Dobrý den,


můj obvodní lékař mi odmítá vydat výpis ze zdravotní dokumentace, který potřebuji na vstupní prohlídku do nového zaměstnání. Jako důvod uvádí, že jsem byla na preventivní prohlídce naposledy před třemi roky. V nejbližších třech pracovních dnech "nemá čas" prohlídku udělat. Má lékař právo mi výpis nevydat?

Děkuji

Marie

Odpověď:

Dobrý den,

jako pacient máte právo na výpis či kopii zdravotnické dokumentace kdykoliv, nehledě na to, kdy jste byla na poslední preventivní prohlídce (viz §65/1a zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách). Zákon nestanovuje tedy žádná omezení, která by omezovala právo žádat nahlédnutí výpis či kopii z vlastní zdravotnické dokumentace.

Jedinou podmínkou je, že nahlížení či zhotovování výpisů a kopií je prováděno za přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem. § 66/2 zákona o zdravotních službách uvádí, že pokud poskytovatel není schopen osobám uvedeným v § 65 odst. 1 zajistit nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořídí pro ně kopii zdravotnické dokumentace do 5 dnů ode dne, kdy oprávněné osobě sdělil, že nahlížení do zdravotnické dokumentace nelze zajistit, jestliže nebyla dohodnuta lhůta jiná. Za pořízení kopie nelze požadovat úhradu (pouze náhradu hotových výdajů). Pokud by Váš lékař stále argumentovat tím, že nemá čas, je stejně povinen Vám do 5 dnů zhotovit kopii Vaší zdravotnicé dokumentace.

Zkuste tedy Vašeho lékaře upozornit na tato zákonná ustanovení, která garantují Vaše právo a požádejte lékaře, aby Vám řekl, na základě jakých právních předpisů či ustanovení Vám lékař výpis vydat nechce.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

2.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS