Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může neočkované dítě do školky i bez lékařem uznané kontraindikace?

Dobrý den, mám 4,5letou dceru a je očkovaná na tuberkulózu. Jinak dostala odlehčenou vakcínu (silný atop. ekzém), ve které nebyla obrna a žloutenka. Odřekli jsme MMR. Nikdo mi neumí normálně poradit, jak řešit, aby mohla do školky. Můžu se ptát ředitelky, doktorky. Nikdo mi neumí pomoct.

Paní doktorka individuální očkovací plán nechce napsat, nevím proč. Prostě jim je to jedno. Vím, co mě to všechno stálo, když jsem holce nemohla oblíknout tričko (2 roky), nemohla se ani dobře okoupat, křičela, nejedla. Můžete mi navrhnout, jak situaci rozumně vyřešit? Jsem z toho nešťastná. Nechci se tahat po soudech, ale asi to bude potřeba. Můžete mi prosím poradit?
Děkuji za Vaši odpověď.

FN

Odpověď:

Dobrý den,

Váš případ je typickým příkladem, kdy český systém očkování nebere ohled na individuální potřeby jednotlivce. V případě přijímání dítěte do mateřské školy je potřeba, abyste přišla běžně k zápisu a aby ředitelka školky vydala rozhodnutí o ne/přijetí, proti kterému se následně můžete bránit.
Při zápisu můžete poukázat na kontraindikace k očkování, což je zákonná výjimka, kdy dítě může být přijato, přestože není řádně očkováno. Můžete ale také argumentovat tím, že očkování je v rozporu s Vaším přesvědčením, svědomím či právem na zdraví Vaší dcery.

Trvalá kontraindikace

Při striktním výkladu zákona bez přihlédnutí k základním právům Vašim a Vaší dcery může mateřská škola přijmout pouze dítě, které sice není kompletně očkováno dle platného očkovacího kalendáře, ale má trvalou kontraindikaci ze zdravotních důvodů. Proto požádejte lékařku, aby Vám s ohledem na zdravotní stav Vaší dcery vydala takové potvrzení. Potvrzení Vám ovšem může vydat i odborný lékař, např. kožní lékař nebo imunolog. Pokud Vám obvodní lékařka nebude chtít potvrzení bezdůvodně vydat, přestože jsou k tomu medicínské důvody, je možné si na ni stěžovat – porušuje totiž práva a oprávněné zájmy Vaší dcery.

Čestné prohlášení

Ze zákona však přímo nevyplývá, že trvalou kontraindikaci musí potvrdit obvodní lékař nebo specialista. Není to sice obvyklý postup, ale rovněž můžete zkusit sama napsat svoje čestné prohlášení, ve kterém uvedete, že má dcera trvalou kontraindikaci, podrobně rozvedete, v čem spočívá, a uvedete, že ze zdravotních důvodů u dcery nemůžete přistoupit na další očkování. Toto své prohlášení můžete doložit lékařskými zprávami o zdravotních problémech, kterými dcera trpěla, a případně také Vaším oznámením nežádoucího účinku Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, pokud byly zdravotní problémy způsobeny po předchozí vakcinaci.
Mohlo by tedy stačit, že existenci kontraindikace budete tvrdit Vy jako matka dítěte a doložíte to příslušnými podklady a Vašim prohlášením, že očkování odmítáte ze zdravotních důvodů. V případě, že školka přesto vydá rozhodnutí o nepřijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání z důvodu chybějícího očkování, můžete se proti tomu bránit odvoláním a případně pak správní žalobou k soudu. Soud již v jednom případě rozhodl, že školky se při přijímání dětí musí též vypořádat s otázkou, zda nejsou dány konkrétní výjimečné okolnosti (např. svoboda svědomí nebo ochrana zdraví), které odůvodňují nedodržení požadavku na přijímání pouze plně očkovaných dětí.
V případě nepřijetí dítěte si můžete též stěžovat u veřejného ochránce práv na diskriminaci. Vaše dítě by totiž bylo diskriminováno v přístupu k předškolnímu vzdělávání z důvodu svého zdravotního stavu (komplikace po očkování) a z důvodu Vašeho světonázoru a svědomí, které Vám brání nechat dítě naočkovat.
 
Vaše Férová nemocnice

22.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS