Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Řízení firemního vozidla

Dobrý den, 
v roce 2014 mi byl nalezen nádor na mozku. Vyvrátil jsem se v epileptickém záchvatu, když nádor zatlačil na epileptické centrum v mozku (epilepsii jsem před tím a zatím ani nyní nemám). Byl mi odebrán řidičský průkaz. Proběhla operace, ozařování i chemoterapie. Po roce a půl mi byl řidičský průkaz navrácen. Mezi tím jsem měl invalidní důchod III. stupně. V létě 2016 mi byla invalidita přehodnocena na II. Stupeň. Omezení je v tom, že své osobní auto řídit můžu, ale nesmím podle posudku řídit firemní auto. Je tohle rozhodnutí posudkového lékaře možné? V práci bych potřeboval řídit. 
 
Děkuji za vaši odpověď.

Biťa

Odpověď:

Dobrý den, 

otázku zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel upravuje zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a jeho prováděcí vyhláška č. 277/2004 Sb.,o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. O zdravotní způsobilosti vydá posuzující lékař posudek po zhodnocení zdravotního stavu.  

Podmínky uznání osoby zdravotně způsobilé k řízení jsou stanoveny v § 3 výše zmíněné vyhlášky, tedy, že u ní nesmí být zjištěna nemoc, který by vylučovala zdravotní způsobilost k řízení.  

V příloze č. 3 této vyhlášky se řidiči dělí na 2 skupiny. Skupina č. 1 kde jsou všichni řidiči obecně a skupina č. 2, kde jsou uvedeni např. řidiči, kteří řídí motorové vozidlo v pracovněprávním vztahu, a u nichž je řízení motorového vozidla druhem práce sjednaným v pracovní smlouvě.  

Skupina č. 2 pak má stanovena přísnější kritéria pro posuzování způsobilosti. Rozdílné posouzení zdravotní způsobilosti k řízení osobního a firemního vozidla tedy je možné. Samozřejmě bude záležet na diagnóze Vašeho zdravotního stavu. 

Pro Vaši představu: jedním z důvodů vylučujících zdravotní způsobilost k řízení motorového vozidla v rámci pracovního poměru je například stav po ojedinělém neprovokovaném epileptickém záchvatu, kdy nebyla nasazena antiepileptická léčba po dobu 5 let od tohoto záchvatu. V tomto případě je po uplynutí doby 5 let je možné žádat o nové posouzení zdravotní způsobilosti k řízení. 

Neznamená však, že každé řízení firemního vozidla má za důsledek zařazení do skupiny č. 2. Podle stanoviska ministerstva zdravotnictví bude záležet na tom, jakým způsobem je řízení automobilu v rámci výkonu práce vykonáváno. Pokud například využíváte firemní automobil pouze k cestě z nebo do práce, nebo k výkonu práce jen příležitostně (manažer, advokátní koncipient) do skupiny č. 2 spadat nebudete. Pokud je ale řízení firemního vozidla součástí výkonu práce (řemeslník nebo elektrikář co jezdí k zákazníkům, dealer) nebo je sjednané jako druh práce (kontrolní pracovník - řidič) nebo z druhu práce vyplývá (nejde bez řízení vykonávat) bude spadat do skupiny č. 2. Podrobnější informace ohledně řízení v pracovním poměru naleznete zde. 

Bude tedy záležet na tom, jaký druh práce ve svém zaměstnání vykonáváte. Pokud se jedná o oblast nespadající do skupiny č. 2, můžete auto řídit i přesto, že Vám bylo zakázáno řídit firemní vozidlo.                            

V případě nesouhlasu s lékařským posudkem je možné podle § 46 zákona o spoecifických zdravotních službách podat do 10 dní od jeho předání žádost o přezkoumání. Z Vašeho dotazu však vyplývá, že ve Vašem případě již tato doba uplynula. 

Podobné dotazy jsme již řešily například zde: Posudek k řízení motorových vozidel a zde: Epilepsie a řízení můžete si je prohlédnout. 

S pozdravem  

Vaše Férová nemocnice

 

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS