Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdy mohu začít řídit motorová vozidla po operaci krevní sraženiny na mozku?

Dobrý den,


20.12.2016 jsem byl převezen záchrannou službou do nemocnice - důvod - epileptický záchvat zapříčiněný krvácením do mozku od kavernomu (malformované cévy). Byla mi nasazena tlumící medikace, která potlačila další epileptické záchvaty a k žádnému již nedošlo. 10.1.2017 jsem podstoupil operaci, při které mi byl zakrvácený kavernom vyoperován. Nyní, 2 měsíce po operaci a 2,5 měsíce po jediném záchvatu v životě, se cítím velice dobře, žádné následky po záchvatu ani operaci nemám. Vše se hojí velice dobře. Dokud jsem nenavštívil neurologa, řízení motorových vozidel mi nebylo doporučeno na základě tlumící medikace. Nyní mi neurolog zakázal řídit motorová vozidla, nikoli na základě medikace, kterou stále užívám, ale na základě operace. Hovoří neustále o ruzných letech a měsících, kdy mohu být bez řízení a tak mi trochu přijde, že sám neví jak to vlastně je. Chci se prosím zeptat, jaké jsou lhůty pro omezení řízení motorových vozidel při operaci mozku a zda se liší řízení soukromého nebo firemního vozu.


Děkuji za odpověď.

Ondyk

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz směřuje ke zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, tato otázka je upravena ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví, o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Dle této vyhlášky vydává posuzující praktický lékař posudek o zdravotní způsobilosti, a to po zhodnocení zdravotního stavu držitele řidičského oprávnění. V případě podezření na epilepsii,  je nutné si také zohlednit odborné vyšetření neurologa. Pokud je držitel řidičského oprávnění shledán zdravotně způsobilým s podmínkami či zdravotně nezpůsobilým k řízení motorových vozidel, má lékař ze zákona o provozu na pozemních komunikacích povinnost oznámit tuto skutečnost obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností dle bydliště či místa studia držitele.

Pokud nebudete s vydaným posudkem o zdravotní nezpůsobilosti souhlasit, můžete ze zákona do 10 dnů od vyhotovení posudku podat návrh na jeho přezkoumání vydávajícímu poskytovateli. Ten Vám buď vydá posudek nový, reflektující vytýkané nedostatky, nebo věc postoupí svému zřizovateli, tedy Krajskému úřadu. 

Co se týče Vámi zmiňovaných lhůt pro omezení možnosti řídit motorová vozidla, jsou také upraveny vyhláškou o zdravotní způsobilosti, a to v příloze 3. V té naleznete žadatele a držitele rozdělené do skupin dle druhu jejich řidičského oprávnění. Přísnější kritéria jsou stanovena pro skupinu 2, do které patří například právě řidiči, kteří řídí v pracovněprávním vztahu.

Dále zmiňujete provedení operace mozku, která samotná není důvodem uvedeným v příloze 3 vyhlášky jako důvod pro podmínění zdravotní způsobilosti či stanovení nezpůsobilosti. Důvodem pro shledání zdravotní nezpůsobilosti k řízení motorových vozidel, by však ve Vašem případě mohl být prodělaný epileptický záchvat.

Vzhledem k informacím uvedeným v dotaze se domnívám, že by se ve Vašem případě mohlo jednat o epilepsii a epileptické záchvaty uvedené v části VI. přílohy 3 předmětné vyhlášky. Ta zahrnuje nemoci, vady nebo stavy nervové soustavy vylučující zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel. Konkrétně pak stav po prvním epileptickém záchvatu za současného nasazení antiepileptické léčby, kdy je vyloučena zdravotní způsobilost po dobu 12 měsíců.

Po uplynutí 12 měsíců můžete svého lékaře požádat o vydání nového posudku, ve kterém v případě, že důvody pominuly, bude konstatovat Vaši zdravotní způsobilost a Vy budete opět moci řídit motorová vozidla.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

22.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS