Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Navazující pracovní neschopnost

Dobrý den, v neděli mi byla ukončena pracovní neschopnost od gynekologa, v pondělí mi byla pracovní neschopnost udělena od mého praktického lékaře z důvodu výronu kotníku. Chci se zeptat, jak je to s odevzdáním jednotlivých dílů svému zaměstnavateli, zda mu odevzdám doklad o ukončení první PN od gynekologa a následně doklad o vzniku nové PN od svého praktického lékaře? A musím společně s tím odevzdat i tzv. lístek na peníze?

Velmi děkuji za odpověď

Barbora

Odpověď:

Dobrý den,

pokud dvě neschopenky na sebe přímo navazují, tedy když jedna skončí například v neděli a druhá začíná v pondělí, jedná se o navazující dočasnou pracovní neschopnost.

Z hlediska vyplácení náhrady mzdy a nemocenské se se na ní pohlíží jako na pokračování první nemocenské (odkaz na zákonnou úpravu zde). Tudíž Vám nebude přerušena podpůrčí doba. Ohledně dílů neschopenky, které zaměstnanec odevzdává zaměstnavatelovi, jsem se již vyjádřili v předchozím dotaze (zde). V případě navazující dočasné pracovní neschopnosti se sice nevyplácí náhrada mzdy, avšak i tak doporučujeme odevzdat zaměstnavatelovi všechny tři části neschopenky.

Takzvaný lístek na peníze je potvrzení o trvání pracovní neschopnosti. Zaměstnavatel jej odesílá okresní správě sociálního zabezpečení, která vám následně vyplatí nemocenskou. Tímto potvrzením v případě ukončení první neschopenky bude V. díl Rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Následně by Vám měl Váš ošetřující lékař každý měsíc vydávat Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti (zákonná úprava zde), které odevzdáte zaměstnavatelovi.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice 

19.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS