Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Krácení nemocenské dávky - nehoda po požití alkoholu

Dobrý den,

Měl jsem nehodu v automobilu, vyhýbal jsem se srnce. Byl jsem sám a nezpůsobil jsem škodu 3. účastníkovi. Zavolal jsem si záchranku. Až asi po 8 a více hodinách mi odebrali krev v nejmenované nemocnici. Doktor mi na neschopence zaškrtl podezření na alkohol. Alkohol jsem požíval až po nehodě kvůli bolesti. Mám teď vyplnit záznam o úrazu. Chci napsat, že úraz nebyl bezprostředně způsoben opilostí.

Od policie mi jestě nic nepřišlo a už je to měsíc. Jak bude socialní tento rozpor v mém prohlášení a zprávě od doktora (řešit). Mohou mi odebrat část nemocenské?

Děkuju

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

 

pokud by vyšlo najevo, že Váš úraz byl způsoben jako bezprostřední následek opilosti, pak by dle zákona o nemocenském pojištění mohla Okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) opravdu krátit Vaši nemocenskou o 50%. Na to, že Váš úraz byl způsoben opilostí, by mohlo ukazovat uvedení podezření v tiskopisu dočasné pracovní neschopnosti. Samotné podezření ale není nutně důvod ke krácení nemocenské, obzvláště v případě, který uvádíte; tedy že jste požil alkohol až po dopravní nehodě, což vylučuje příčinu úrazu jako bezprostřední následek opilosti. V tomto případě by si OSSZ pravděpodobně vyžádala posudek, který by se opíral o vyšetření krve, který jste podstoupil.

Náš názor je takový, že určení přesné doby požití alkoholu po osmi hodinách by bylo velmi složité a málo průkazné.  Toto je však věc znaleckého posudku a není možné dopředu říct jeho výsledek.  Na základě posudku by pak OSSZ mohla rozhodnout o krácení, resp. nekrácení nemocenské. Pokud byste nebyl s rozhodnutím spokojený, je možné se odvolat. Omožnosti odvolání budete poučen v případném rozhodnutí o krácení nemocenského.

Vaši pozici bohužel ztěžuje § 47 odst. 2 zákona o provozu na pozemních komunikacích, který řidiči jako účastníkovi dopravní nehody ukládá povinnost zdržet se užívání návykových látek do doby, kdy je jejich užití překážkou pro konstatování, zda byl či nebyl řidič pod vlivem v době nehody.

Podobný dotaz jsem již v minulosti řešili zde.

Vaše Férová nemocnice.

 

30.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS