Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Snížení nemocenské pro údajné požití alkoholu

Chtěl bych se zeptat, jestli stačí OSSZ k odebraní 50% nemocenské pouze údaj na neschopence od doktora. Dne 26.9.2010 jsem upadl a při pádu jsem rozbil skleněnou výplň dveří. Jelikož jsem si přivodil hlubokou řeznou ránu, byl jsem rychlou záchranou službou odvezen do nemocnice, kde mě ruku sešili. Vystavili mě zde též potvrzení o pracovní neschopnosti, kde doktor uvedl požití alkoholu. Nebrali mně ani krev, jenom prostě doktor usoudil, že jsem pil.

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o nemocenském pojištění opravdu umožňuje snížení nemocenské o 50%, ale k úrazu by ve Vašem případě muselo dojít, jako bezprostřednímu následku Vaší opilosti nebo zneužití omamných prostředků nebo psychotropních látek. Pouhé konstatování, že jste byl opilý, samo o sobě, podle našeho názoru, nestačí ke snížení výše nemocenské. O přiznání dávek a jejich odnětí, o zastavení výplaty dávek a o změně výše dávek rozhodují Okresní správy sociálního zabezpečení. Pro tento postup se použije správní řád. Správní orgán (OSSZ) postupuje  tak, aby byl zjištěn stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, což pouhá zpráva o tom, že jste byl opilý podle našeho názoru nesplňuje.  

Konstatování, že jste požil alkohol, aniž byste podstoupil krevní nebo dechové zkoušky považujeme minimálně za nestandardní. V případě, že by došlo ke snížení dávek, doporučujeme Vám odvolat se.

Vaše Férová nemocnice

9.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS