Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Smrt dítěte - prodleva s poskytnutím péče při akutním stavu

Dobrý den,

mám podezření na zanedbání péče o mého syna.

15/12/2016 jsem se synem byla RZ-tou odvezena do nemocnice kvůli podezření vdechnutí mléka na ambulanci. Převzala nás mladá doktorka a ihned nás odvedla na oddělení. Hodinu seděla u počítače a snažila se sehnat staršího sloužícího lékaře. Po hodině během které si paní doktorka jednou poslechla syna, se uráčil přijít pan doktor, ten mi sdělil, že na takové těžké případu tu nejsou vybaveni a že ho převezou do jiné nemocnice. Na sanitku jsme čekali přes hodinu, během té doby se syna snažili zaintubovat, marně. Přišel další doktor a chlapce zaintuboval.

První anestezioložka mi na chodbě řekla, že je to genetické, má chyba a že se dítě vůbec nemělo narodit. Syn měl od této doktorky obrovskou modřinu na krku a tváři.

Po převozu do jiné nemocnice okamžitě lékaři začali kmitat. Druhý den nám oznámili, že syn má zánět mozkových blan, Na péči si v druhé nemocnici nemohu ztěžovat. Syn 20/12/2016 zemřel, a já se ptám, jak je možné, že jsme čekali takovou dobu na kvalifikovaného lékaře, zatímco lékařka byla u počítače a telefonu? Informovala jsem se, a u toho to onemocnění je každá minuta rozhodující. Nehledě, že jsme u mladé doktorky byli ani ne před pěti hodinami, a ta nám doporučila sirup na plyny a rektální rourku. Co mám dělat? Je to zanedbání péče?

Děkuji za odpověď.

pipi

Odpověď:

Dobrý den,

je nám velice líto úmrtí Vašeho syna. Podle Vašeho popisu, lze usuzovat, že jednání lékařů a pracovníků zdravotnického zařízení po přijetí do nemocnice nebylo zcela v pořádku. Mohlo zde dojít k porušení povinností zdravotnických pracovníků vyplývající ze zákona, mj. povinnosti  poskytovat neprodleně odbornou první pomoc.v naší organizaci není zaměstnán žádný lékař, proto nemůžeme danou situaci objektivně posoudit.

Nejvhodnější by podle nás bylo si pořídit kopii zdravotnické dokumentace a obrátit se na soudního znalce, nebo lékaře kterému důvěřujete. Seznam soudních znalců naleznete zde. Tyto záznamy Vám mohou posloužit jako důkaz při případném sporu a k získání objektivního medicínského stanoviska, které Vám jako právníci nejsme schopni poskytnout.

Pokud jsme dotaz správně pochopili, ptala jste se, co můžete udělat, pokud došlo k nevhodnému chování zaměstnanců zdravotnických služeb. V dané situaci můžete podat stížnost na chování zdravotníků a porušení jejich povinnosti. V tomto případě vedoucímu tohoto zdravotnického zařízení.

Jestliže nebudete s vyřízením spokojena, lze tak učinit i u správního orgánu, který tomuto poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Příslušným správním orgánem bude u většiny zdravotnických zařízení Krajský úřad, jedná-li se o Fakultní nemocnici, tak Ministerstvo zdravotnictví. 

Co se týče dotazu, zda došlo ze strany zdravotnického zařízení o zanedbání péče, na tuto otázku bylo již odpovězeno v dotazu Podezření na zanedbání péče.  Jelikož jsme poradnou právní, nemůžeme Vaši situaci posoudit z lékařského hlediska a říci, zda došlo k zanedbání povinné péče ze strany zaměstnanců zdravotního zařízení. Doporučujeme Vám vyžádat si kompletní zdravotní dokumentaci a navštívit jiného lékaře, který stav pacienta i správnost postupu nezávisle zhodnotí a odhadne.

Skutečně krajní řešení představuje podání tresního oznámení na nemocnici, kde jste vnímala časovou prodlevu s poskytnutím péče, která mohla vést k úmrtí syna. V úvahu by přicházel zejména trestný čin neposkytnutí pomoci.

S upřímnou soustrastí,

Vaše Férová nemocnice

3.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS