Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztracená zdravotnická dokumentace - karta pacienta

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, kde bych mohla dohledat svou kartu pacienta od praktického lékaře pro děti a dorost, který před 3 roky ukončil činnost a já jsem si kartu k žádnému praktickému lékaři pro dospělé nepřevedla. Ordinace je již úplně zrušena, tak nevím, kde se mám zeptat. Předem děkuji za odpověď.

Hela

Odpověď:

Dobrý den,

v případě ukončení poskytování zdravotních služeb pro odchod lékaře do důchodu je lékař povinen oznámit tento záměr prostřednictvím příslušného odboru krajského úřadu na úřední desce, zároveň zpravidla tuto informaci uveřejní i na dveřích ordinace a na svých webových stránkách. Jelikož má tuto zákonnou povinnost pouze 60 dní před předmětným ukončením, je pochopitelné, že mnoho pacientů tuto skutečnost vůbec nezaznamená.

Vaše zdravotní dokumentace (jinými slovy karta pacienta), vzhledem k tomu, že jste si v době oněch 60 dní nezvolila nového praktického lékaře, byla buďto převzata pokračujícím praktickým lékařem, nebo zdravotnickým odborem krajského úřadu. V obou případech je potřeba se obrátit se s žádostí na odbor zdravotnictví příslušného krajského úřadu, kde Vám bude sděleno, který lékař Vaši dokumentaci převzal, či zda ji spravuje v archivech přímo krajský úřad. Vzor této žádosti naleznete na webových stránkách krajských úřadů, např.:

https://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?PubID=183884&TypeID=2.

Ani v jednom z případů Vám však zdravotnická dokumentace nemůže být přímo vydána. Má-li ji v držení krajský úřad, oznámíte mu, jaký je Váš nový praktický lékař a úřad mu dokumentaci zašle. Má-li ji v držení pokračující lékař, sdělí Vám krajský úřad, o koho se jedná, a následná komunikace již závisí na Vás. Jiného praktického lékaře si samozřejmě můžete zvolit kdykoliv.

Ukončil-li Váš lékař činnost nikoliv pro odchod do důchodu, nýbrž proto, že zemřel, měl by být Váš současný postup totožný.

Výše uvedená práva a povinnosti vycházejí ze zákona o zdravotnických službách, č. 372/2011 Sb., konkrétně z §57 – §64, přístupném například na adrese: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-372.

S přáním hezkého dne,

Vaše Férová nemocnice

11.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS