Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotnická dokumentace

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda musí v případě změny ošetřujícího lékaře nový lékař žádat písemně o zdravotnickou dokumentaci (kopii či výpis) původního ošetřujícího lékaře, či ji má požadovat na základě mé žádosti? Děkuji.

DRÁŽA

Odpověď:

Dobrý den, 

dle zákona o zdravotních službách je v případě změny ošetřujícího lékaře dosavadní lékař povinen předat novému lékaři všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování všech zdravotních a sociálních služeb. Obvykle je předán výpis ze zdravotní dokumentace, případně kopie dokumentace celé.

Výpis či kopii dokumentace můžete novému lékaři předat Vy sama, jestliže o ni požádáte svého bývalého lékaře (v takovém případě po Vás může požadovat úhradu nákladů za pořízení kopie či výpisu) nebo požádáte o nahlédnutí do své dokumentace a kopii pořídíte sama např. fotoaparátem (čímž se úhradě nákladů vyhnete).

O lékařskou dokumentaci však může požádat také Váš nový lékař, jelikož je povinen zajistit návaznost poskytovaných zdravotních služeb. Není tedy Vaší povinností předávat novému lékaři výpis či kopii Vaší zdravotnické dokumentace nebo jakkoli iniciovat, aby si Váš nový lékař kopii či výpis vyžádal od Vašeho bývalého lékaře.

Zákonem není stanovená žádná lhůta pro předání dokumentace, nicméně v zájmu zajištění návaznosti péče by se tak mělo stát co nejdříve. 

Vaše Férová nemocnice 

 

 

 

1.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS