Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotnická dokumentace, rozhodování o lékařských postupech

Dobrý den,


mám kamaráda, který je na tom zdravotně špatně. Je to jeden z hodně blízkých lidí a jeho přáním je, abych se i po stránce zdravotní stal jeho osobou blízkou. Je nějaká žádost, která by mě při jeho podpisu a potvrzení právním zástupcem opravňovala k tomu, abych mohl při jejím předložení nahlížet do zdravotnické dokumentace a popř. rozhodovat o další léčbě?


On se obává, že jeho rodina nebude rozhodovat v jeho zájmech a já zároveň nejsem dědicem žádného jeho majetku.


Je nějaká možnost, jak tuto situaci vyřešit? A pokud možno i s tím, aby dohoda obsahovala jeho jasná předem definovaná rozhodnutí, kdyby rodina stála v cestě. Tzn. aby si určil předem postup při té a té situaci.


Ptám se převážně proto, že je mimochodem i těžký cukrovkář a během hypoglikemického záchvatu mě není schopen jako osobu blízkou uvést, protože to u něj často znamená bezvědomí, popř. klasické poruchy vnímání.


Předem děkuji za odpověď.

rickczsu

Odpověď:

Dobrý den,

z právního hlediska nejste pro Vašeho kamaráda osobou blízkou. Zdravotníci Vám proto bez jeho souhlasu nemohou sdělovat informace o jeho zdravotním stavu. Váš kamarád však může výslovně udělit souhlas s tím, aby Vám byly informace poskytovány. Může také určit, že máte právo nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace. Tento souhlas se zapisuje do zdravotnické dokumentace. Pacienti jej většinou podepisují při přijetí do nemocnice.

V případě, že Váš kamarád má stavy, při kterých není schopen vyslovit souhlas a neví předem do které nemocnice bude přivezen, může vyslovit souhlas předem. Může sepsat prohlášení, ve kterém Vás označí jako osobu, která má být informována o jeho zdravotním stavu. Je potřeba, aby jeho podpis na listině byl ověřen notářem. S tímto prohlášením se pak můžete dostavit do nemocnice, kde Váš kamarád leží a lékaři by tak měli mít jistotu, že Vám poskytnout informace s kamarádovým souhlasem.

Zákon předpokládá u poskytování většiny zdravotních služeb souhlas pacienta. Pokud je Váš kamarád ve stavu, kdy tento souhlas nemůže udělit a určil Vás jako osobu, které se mají poskytovat informace o jeho zdravotním stavu, jste to Vy, kdo tento souhlas poskytuje.

Dále píšete, že se Váš kamarád obává, že jeho rodina nebude rozhodovat v jeho zájmu. Váš kamarád však může vyslovit zákaz poskytovat informace o svém zdravotním stavu konkrétním osobám. Tento zákaz se také zapisuje do zdravotnické dokumentace.

 

Vaše Férová nemocnice

8.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS