Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zástaralé záznamy od pediatra součástí výpisu ze zdr. dokumentace

Dobrý den,

K mé praktické doktorce chodím velice zřídka. Přibližně tak 2x za 10 let. Mám ale problém, že když žádám o výpis z dokumentace pro podnikového doktora, tak protože v mé kartě nejsou skoro žádné záznamy, tak mi do nich má doktorka vždy přiloží kopii výpisu dokumentace od pediatra.

Považuji to za diskriminační jednání. Nevím proč by měl podnikový lékař rozebírat co mi bylo v 15ti letech, když si to já ani nepamatuji. Chci se zeptat, zda mám právo odmítnout, aby součástí výpisu byly i záznamy od pediatra a případně zda mám právo po své doktorce požadovat, aby tyto záznamy skartovala, když jsou staré více než 10 let.

Děkuji moc za odpověď.
 

petules

Odpověď:

Dobrý den,

to jaké informace mají být obsaženy ve výpisu ze zdravotnické dokumentace pro závodního lékaře, naleznete v příloze k vyhlášce o zdravotnické dokumentaci, viz zde. Podle této vyhlášky by měl výpis ze zdravotnické dokumentace obsahovat:

" a) základní údaje z anamnézy doplněné o údaje nezbytné k účelu, pro který je výpis vydáván,
b) informace o posledně zjištěném zdravotním stavu pacienta a rozpis jím užívaných léčivých přípravků, potravin pro zvláštní lékařské účely a používaných zdravotnických prostředků,
c) diagnostický souhrn,
d) stručné zhodnocení dosavadního vývoje zdravotního stavu pacienta, včetně reakcí na dosavadní léčbu a dynamiky vývoje výsledků laboratorních a dalších pomocných vyšetření,
e) další podstatné informace včetně informací z posudkové péče."

 
Z uvedeného nevyplývá, že by součástí výpisu z Vaší zdravotnické dokumentace měl být i výpis z dokumentace od Vašeho pediatra, nicméně je možné že informace obsažené v tomto výpisu souvisí s Vaší zdravotní způsobilostí pro výkon stávajícího zaměstnání a pak by se ve výpisu měly objevit.

Co se týče lhůty 10 let pro uchovávání zdravotnické dokumentace, domníváme se, že platí deset let od změny registrujícího lékaře, tzn. že deset let ji má uchovávat původní lékař, po dobu poskytovaní zdravotní péče by neměl registrující zdravotník (praktický lékař) žádnou dokumentaci likvidovat. S poukazem na uplynutí lhůty pro uchovávání zdravotnické dokumentace tedy pravděpodobně neuspějete.

Doporučujeme Vám požádat Vaší registrující lékařku, aby do výpisu neuváděla informace, které považujete za závadné a to z důvodu, že nijak nesouvisí s Vaší stávající zdravotní způsobilostí k výkonu povolání. Pokud lékařka na tento návrh nepřistoupí, zvažte, zda nevyhledat lékařku jinou.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

11.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS