Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zákaz poskytování informací

Dobrý den,


otec měl dopravní nehodu, po níž upadl do komatu. Dle vyjádření lékařů je stav bez naděje na změnu (otec má zachovány pouze některé základní reflexy jako zorničky, nedýchá sám apod.). Chci se zeptat, jestli je možné nějakým způsobem omezit vydávání informací blízkému příbuznému (sestře, bratrovi), s kterými se nestýkal? Dál by mě zajímalo, jestli mám jako syn, se kterým nemocnice jedná z důvodu mé nejlepší dostupnosti, povinnost informovat o zdravotním stavu otce výše zmíněné blízké příbuzné. Otec písemně nesepsal žádné instrukce, ani dříve vyslovené přání, které by vydávání informací a rozhodování o něm upravovalo. Rozhodnutí neinformovat blízké příbuzné vyplývá pouze z aktuálního několikaletého odcizení a dříve "neoficiálně" vyslovených přání tyto blízké neinformovat.


Děkuji za informace
 

LysoněkV.

Odpověď:

Dobrý den,
 

obecně platí, že poskytování informací o zdravotním stavu pacienta je možné pouze pacientovi a dále osobám, které si pacient určil, jak stanovuje § 31 a následující zákona o zdravotních službách.
V § 33 odst. 3 zákona o zdravotních službách stojí, že jedná-li se o pacienta, který je ve stavu, kdy tyto osoby nemůže určit (to je případ Vašeho otce), mohou být tyto informace sdělovány všem osobám blízkým. Mezi osoby blízké patří i bratr a sestra Vašeho otce. Tyto informace by jim nebylo možné sdělovat, pokud by pacient už dříve vyslovil zákaz těmto konkrétním osobám sdělovat informace o jeho zdravotním stavu (opět § 33 odst. 3 zákona o zdravotních službách) V zákoně není zmíněno, že tento zákaz musí být písemně. Ale vzhledem k tomu, že ani nebyl vysloven před žádným z lékařů a byl vysloven pouze před Vámi, nejspíš by se tento zákaz nebral v úvahu. To už by nejspíš záleželo na lékaři.
K Vaší další otázce. Vy nejste povinen informovat o zdravotním stavu Vašeho otce zbytek své rodiny. Informace o jeho zdravotním stavu jim můžete odmítnout říct, ale pokud by tyto informace žádali po lékaři, ten jim ty informace dát musí. Pokud není, jak jsme zmiňovali výše, zákaz jim tyto informace sdělovat.
Omezit sdělování informací o zdravotním stavu Vašeho otce bohužel nemáte. Toto je pouze jeho právo.

S pozdravem,


Vaše Férová nemocnice

7.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS