Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o výmaz ze zdravotnické dokumentace

Dobrý den,
 
zaměstnavatel vyžaduje výpis ze zdravotní dokumentace, nepředpokládala jsem, že tam uvede věc, která je pro mne dávno zapomenutá a vyřešená. Nepotřebuji, aby o tom věděl závodní lékař, protože se to stalo před 20 lety. Jak se mohu bránit, mohu požádat o výmaz? Ze své praxe vím, že by se to mohlo dostat mezi mé kolegy a já bych s ostudou musela odejít z práce. Jedná se o alkohol.
Vím, že existuje mlčenlivost, ale bohužel nevěŕím po zkušenostech v její existenci.
 
Děkuji.

VEVERKA

Odpověď:

Dobrý den,
 
zdravotnická dokumentace se musí podle zákona o zdravotních službách vést úplně, pravdivě a čitelně. Pokud Váš zdravotní stav uvedený v dokumentaci souhlasí se skutečností, nebude možné takový záznam z dokumentace odstranit. Možnosti odstranění nebo oprav dokumentace jsou zaměřeny pouze na nepravdivé či technicky špatně zaznamenané skutečnosti. Zdravotnická dokumentace slouží k tomu, aby lékař věděl veškeré informace o pacientovi.
 
Jedině tak může v budoucích případech správně rozhodnout o lékařských zákrocích, které budou nutné. Proto jsou možnosti výmazu z dokumentace velmi omezené, v případě změny takového zápisu se původní nadále zachovává jako nahrazený. Oporu v zákoně můžete naleznout zde.
 
Chcete-li zamezit dalšímu šíření citlivé informace skrze Vašeho lékaře, můžete zkusit domluvou zdůraznit, že se jedná o protizákonné jednání a může být také stiženo určitými následky.
 
Další možností je požádání o vyhotovení nového výpisu jiným praktickým lékaře, právo na změnu praktického lékaře máte jednou za tři měsíce.
 
S pozdravem,
 
Vaše Férová nemocnice

9.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS