Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o porodopis matky a zdravotní dokumentaci dítěte

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda, jakým způsobem a v jaké lhůtě je možné vyžádat porodopis (dokumentaci porodu) mé matky (tedy, když rodila mě) a mou zdravotní dokumentaci od pediatra. Situace je poměrně specifická v tom, že pediatr odešel před několika lety do důchodu a porodnice, ve které jsem se narodila, už také několik let neexistuje. Předem děkuji za komplexní odpověď i jen nasměrování, kam se obrátit.

apq

Odpověď:

Dobrý den,

dokumentaci z porodu Vaší matky by měl mít k dispozici její gynekolog a porodnice, ve které rodila. Gynekologové však nedostávají k dispozici celou dokumentaci z porodnice ohledně porodu, ale je jim poskytnut pouze výpis. Povinnost uchovávat celou dokumentaci z porodu má porodnice. Pokud porodnice, ve které jste se narodila, již neexistuje, doporučujeme Vám obrátit se na odbor zdravotnictví příslušného krajského úřadu, v jehož příslušnosti se porodnice nacházela. Vaše zdravotnická dokumentace by měla být uchována u zřizovatele zrušeného zdravotnického zařízení (tedy na kraji). Z Vašeho dotazu není zřejmé, ve kterém roce jste se narodila a v jakém časovém období byla porodnice zrušena, tudíž Vám nedokážeme s přesností říct, jak dlouho a podle jakého zákona či vyhlášky byla povinnost zdravotnickou dokumentaci z porodu archivovat. Pokud je Váš pediatr v důchodu a předal svou praxi dalšímu lékaři, měla by být Vaše zdravotnická dokumentace archivována u nového pediatra. Jestliže Váš pediatr nástupce neměl, veškerá zdravotnická dokumentace by měla být uložena na krajském úřadě, pod který pediatr spadal. Všechny tyto informace se dozvíte na odboru zdravotnictví příslušného krajského úřadu. Je možné, že výpis ze zdravotnické dokumentace od Vašeho pediatra má k dispozici Váš praktický lékař pro dospělé (pokud tedy je Vám již 19 let a více), lze se obrátit na praktického lékaře a opatřit si výpis ze zdravotnické dokumentace přímo od něj.

K výše uvedenému ovšem uvádíme, že povinnost řádně zpracovávat zdravotnickou dokumentaci a zákonná pravidla ohledně její archivace a skartace byly zavedeny až novelizací zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu z roku 2001. Povinnost vést zdravotnickou dokumentaci dnes upravuje zákon 372/2006 Sb. o zdravotních službách a jednotlivé lhůty konkretizuje vyhláška 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaci. Lékař je nyní povinen uchovávat zdravotnickou dokumentaci před její skartací po dobu nejméně 5 let u žádanky, laboratorních testů. Lhůta 10 let je stanovena u zdravotní péče poskytovaná registrujícím poskytovatelem v oboru všeobecné praktické lékařství, v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, zubní lékařství nebo v oboru gynekologie a porodnictví.  Zákon u některých typů dokumentace určuje i delší dobu, až 100 let. Před uplynutím skartační doby nesmí být zdravotnická dokumentace zařazena do skartačního řízení.

 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

14.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS