Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyzrazení těhotenství

Dobrý den, obracím se na Vás se svým trápením, protože ve mne vyvolává obrovskou bezmoc...Jsem poprvé těhotná a na miminko se velmi těšíme, plánovali jsme s manželem, jak budeme těhu oznamovat rodině, nechali jsme si k té příležitosti vyrobit potištěné oblečky apod., mělo to být Vánoční překvapení. Bohužel jsem zjistila, že zdrav. sestra od mé gynekoložky zprávu o mém těhotenství řekla mé mámě, nejlepší kamarádce a vlastně každému, koho na našem mensím městě zná. Přijde mi protiprávní a kruté, že něco tak mimořádného, něco co pro mne tolik znamená, vyzrazuje jen pro svou potřebu "drbat". Mohu se vůbec nějak bránit? Kolik mám času, než se to promlčí? Jak to vůbec dokázat? Stačí, že mi ti lidé dosvědčí, že byli informováni sestrou? Pokud to řeknu své lékařce, tak se mi nejspíš omluví a to bude všechno, ale já bych chtěla, aby si sestra uvědomila, že se tohle opravdu nesmí. Jak mohu postupovat? Jak se něčemu takovému dá do budoucnosti vůbec bránit?
Velice Vám děkuji za odpověď! Anna.

Mája

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní sestra je stejně jako lékařka vázána lékařským tajemstvím, nesmí tedy třetím osobám bez Vašeho písemného souhlasu sdělovat žádné informace jak o Vašem zdravotním stavu, tak o vašem soukromém životě, které se dozví v přímé souvislosti s výkonem svého polování, a to ani pokud už jako zdravotní sestra nepracuje. 

Váš případ lze řešit stížností u zaměstnavatele zdravotní sestry, ale pokud u lékařky nebudete úspěšná, lze podat stížnost buďto na u České lékařské komory nebo u krajského úřadu, případně podat trestní oznámení přímo na zdravotní sestru.

Gratulujeme k miminku a přejeme hezký den,

Vaše Férová nemocnice

 

21.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS