Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyžádání si originálu zdravotnické dokumentace před trvalým odjezdem do zahraničí

Dobry den, v rijnu se budu vdavat do ciziny (Velka Britanie) a tim padem uz nebudu bydlet na uzemi CR. Zajimalo me, jestli mi moje prakticka lekarka musi predat moje lekarske zaznamy. Kdyz jsem se pred deseti lety prepisovala od detske do dospele lekarky, tak mi je jednoduse dala do ruky a ja si je zanesla na nove misto. Jelikoz se stehuju do zahranici, momentalne nemam lekare a ani nevim kde budu pobyvat ,protoze se nejspis budeme stehovat vice krat za sebou. Nevim co ted. Podle toho, co tady pisete, to zni, ze moje lekarka mi moje originalni zaznamy neda. Pochybuju, ze je posle k me budouci lekarce v zahranici, a myslim si, ze vsechny informace, ktere tam jsou, byt jsou v cestine, urcite moje nova lekarka bude potrebovat, nebo aspon bych to mela mit ja, abych informace mohla poskytnout jim. Na co bude me soucasne lekarce muj originalni zdravotni zaznam, jak k ni uz nikdy v zivote nepujdu, ani nebudu na uzemi CR. Prosim poradte. Dekuji.

Odpověď:

Dobrý den,

jak už jsme psali v jiných odpovědích, tak na vydání originálu dokumentace nárok nemáte. Lékařka si je musí nechat pro kontrolu ze strany zdravotní pojišťovny, ale i jako důkazní materiál poskytované péče pro případ, že byste ji následně třeba zažalovala kvůli zanedbání péče.

Vy ale máte právo si nechat vyhotovit za úhradu kopie zdravotnické dokumentace, které Vám lékařka musí vyhotovit do 30 dnů. Pokud nechcete platit, máte právo do své zdravotnické dokumentace u lékařky nahlédnout. Při této příležitosti si můžete dokumentaci nafotit sama digitálním fotoaparátem, které dneska umožňují kvalitní fotografie podobné jako při použití scanneru. Takže rozhodnutí, jakým způsobem dokumentaci získáte, je na Vás.

Vaše Férová nemocnice

9.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS