Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vymazání záznamu ve zdravotnické dokumentaci

Vážení, ráda bych se zeptala, zda lze, aby pacient požádal o vymazání konkrétního záznamu ze zdravotnické dokumentace z důvodu porušení lékařského tajemství. Protože lékařské tajemství porušila má švagrová, která je zdravotní sestra, nechci podávat stížnost. Tato skutečnost, kdy si švagrová vyhledala mé záznamy, poté je sdělila dceři, ta dále kamarádce, od které jsem se vše dozvěděla, svědčí o tom, že kdokoli, kdo pracuje jako zdravotnický personál si lehce vyhledá jakékoli informace a ke zneužití dochází běžně. Proto bych citlivý údaj chtěla z dokumentace odstranit, pokud je to možné. Děkuji za odpověď.

pourinna

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní dokumentace se musí podle zákona o zdravotních službách vést úplně, pravdivě a čitelně. Pokud Váš zdravotní stav uvedený v dokumentaci souhlasí se skutečností, nebude možné takový záznam z dokumentace odstranit. Možnosti odstranění nebo oprav dokumentace jsou zaměřeny pouze na nepravdivé či technicky špatně zaznamenané skutečnosti. Zdravotnická dokumentace slouží k tomu, aby lékař věděl veškeré informace o pacientovi. Jedině tak může v budoucích případech správně rozhodnout o lékařských zákrocích, které budou nutné. Proto jsou možnosti výmazu z dokumentace velmi omezené, v případě změny takového zápisu se původní nadále zachovává jako nahrazený. Oporu v zákoně můžete naleznout zde.

Pokud si nepřejete, aby nadále měl někdo z Vašich známých přístup k citlivým údajům, můžete zvážit i změnu lékaře. Výběrem zařízení, kde nebudou přítomní, pak zamezíte šíření takových informací o Vás. Na změnu lékaře máte nárok jednou za tři měsíce.

Chcete-li zamezit dalšímu šíření citlivé informace skrze Vaši švagrovou, můžete zkusit domluvou zdůraznit, že se jedná o protizákonné jednání a může být také stiženo určitými následky.

Vaše Férová nemocnice

27.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS