Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

špatná medikace

Dobrý den,

asi před pěti lety mě začaly zdravotní problémy s cukrovkou a neuropatií. Lékaři mně předepisovali různé léky a nic nepomáhalo, naopak se mě stále více projevovaly bolesti pohybových svalů, až do úrovně, kdy jsem se nemohl bez podpory pohybovat.

Na radu neurologa jsem přestal užívat lék siofor. Moje problémy se zlepšily. Potom jsem si přečetl příbalové letáky od užívaných léků a zjistil jsem, že moje problémy jsou důsledkem vedlejších účinků podávaných léků. Vysadil jsem je a za měsíc se můj stav zlepšil o 75% současně jsem si přestal píchat inzulin a výše cukru v krvi také klesla.

Diabetoložka, kardiolog, ani internistka nebyli schopni odpovědět čím to je. Další případ byl s užíváním léků na vysoký tlak. Trápilo mě dlouhodobé kašlání intenzity až na zvracení a dlouhodobé dávení. Obvoďák mě odeslal na plicní, kde mě předepsali další preparát, ten také nezabral. Po vyžádané změně léku na tlak mě doslova ze dne na den kašel přešel. Celá tato anabáze trvá již pět let, kdy se značně zhoršila kvalita mého života a tím i život mého okolí.

Prosím o vyjádření názoru, zda není tato záležitost žalovatelná. Moje utrpení bylo značné.

Děkuji za názor.

nínotna

Odpověď:

Dobrý den,

k tomu aby mohla mít žaloba šanci na úspěch, muselo by být prokázáno, že lékaři, kteří Vám předepisovali uvedené léky, nepostupovali tzv. lege artis, tedy s odbornou péčí a v souladu s aktuálními poznatky vědy, toto posouzení Vám jako právníci nejsme schopni poskytnout, takovýto posudek by Vám mohl vyhotovit znalec z oblasti zdravotnictví.

Vámi popisovaný problém se jeví bohužel jako častý, každý odborník v souladu se svým nejlepším svědomím předepíše určitý lék a tyto léky od různých odborníků užívané společně mají závažné vedlejší účinky. Přičemž lékař nemusí mít znalost o lécích používaných v jiné odbornosti. Lze doporučit konzultovat všechny používané léky s Vaším lékárníkem, který by měl být schopný zhodnotit jejich vzájemnou interakci.

Dle našeho názoru Vaše případná žaloba nemá bohužel příliš šancí na úspěch. Případně se pro konzultaci můžete obrátit na advokáta, seznam advokátů naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS