Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Reklamace zubní korunky a nahlížení do lékařské domuentace

Dobrý den,

obracím se na Vás s takovou prosbou:
V loňském roce jsem dostala zánět do zubu pod korunku a můj tehdejší zubař mi korunku provrtal a ošetřoval kanálky zubu napadené zánětem, asi však nekvalitně, jelikož i tak mě bolely další zuby a o další zánětlivý zub jsem přišla. Nakonec jsem to zaplatila asi 2500 a šla k jiné zubařce.

Dnes asi po roce a 2 měsících se mi zánětlivé ložisko pod korunkou zvětšilo a je to citlivé. Musím to již řešit, jelikož jdu na operaci v celkové anestezii. Lékařka mi poradila, abych o zub s korunkou nepřišla, jít zpět za tímto zubařem a ať mi provede pod mikroskopem vyšetření a vyléčí kanálky pod korunkou.

Ten však po mně žádá asi 6-7tisíc Kč, že je takto možno zub ještě zachránit, ale stoprocentní to není. Já se ptám, zda má na to právo peníze požadovat, když dle mého zub zanedbal jeho otec ve vedlejší ordinaci a tento jeho syn by mi příp. zub poléčil ale ta cena! Nelze požadovat alespoň slevu za zákrok?

Já mu řekla, že vloni mi zub léčil jeho otec, on však na to nedbal.

Prosím o radu, jak postupovat, na zákrok jdu př. středu. Také bych chtěla poprosit o výpis ze zdravotní karty za loňský rok, jelikož mám vážné podezření, že zubař si na mne účtoval, co nedělal.

Děkuji Vám moc za odpověď v brzké době a radu,

 S Vaší pojišťovnou jsem byla vždy spokojena. 

erča11

Odpověď:

Dobrý den,

pokusíme se kvalitně zodpovědět váš dotaz, ačkoli se týká spíše občanského práva, zatímco naše poradna se specializuje na zdravotní právo.

Na skutečnost, že jste si od zubaře nechala udělat korunku, se právně pohlíží jako na uzavření smlouvy o dílo. Pokud s provedeným úkonem nejste spokojena, jelikož se domníváte, že nebyl proveden správně, pak máte samozřejmě právo bránit se. Jste však povinna vadné plnění bez zbytečného odkladu zubaři oznámit.

Je pravděpodobné, že v této fázi dojde ke sporu kdy lékař bude tvrdit, že zhotovená korunka byla bez vad a zub se zkazil z jiných důvodů - bylo by zde tak vhodné zajistit si názor nezávislého zubaře.

Pokud by lékařský znalec zhodnotil, že došlo k zanedbání péče, bylo by teoreticky možné požadovat náhradu za škodu u:

a) u pana doktora MUDr. XY staršího (pokud ještě pracuje)
b) u pojišťovny, pokud MUDr. XY starší už nepracuje a měl sjednané pojištění pro doktory, co končí
c) u pana doktora MUDr. XY mladšího, ale pouze pokud pracuje se svým otcem na stejné IČO či s.r.o. (jsou jedna firma)

 

Nový občanský zákoník (dále jen zkratka NOZ) udává lhůtu pro vymáhání reklamace v délce dvou let od zhotovení korunky. Dle NOZ se můžete při oznámení vady zubaři sama rozhodnout, jaký způsob reklamace zvolíte. Jednak můžete požadovat odstranění vady (tedy ať vám zub opraví), jednak se můžete domáhat odstoupení od smlouvy a vrácení peněz, které jste za vadný zákrok zaplatila. Je však nutné, abyste některou z těchto možností nárokovala již při oznamování vady.

Jestliže nastane první možnost a rozhodnete se pro odstranění vady, lékař musí vadu odstranit do 30 dní. Pokud by lékař do této lhůty vadu neodstranil, měla byste možnost odstoupit od smlouvy a požadovat peníze zpět.

Při případném uplatnění záruky si o něm od zubaře vyžádejte písemné potvrzení, aby nebylo možné zpochybnit, že jste korunky reklamovala včas. Pokud byste měla s vyřizováním reklamace problémy, doporučujeme se obrátit na Sdružení ochrany spotřebitelů.

Co se týče vašeho dotazu ohledně přístupu ke zdravotní kartě, se změnou ošetřujícího lékaře, má být převedena veškerá důležitá dokumentace k novému lékaři. Zdravotní kartu, ale máte i zálohovanou u původního lékaře, ten je však povinen předat veškeré důležité informace pro následnou léčbu novému lékaři.

Každý pacient má právo nahlížet do své zdravotnické dokumentace a pořizovat si z ní kopie. Neumožní-li tak poskytovatel (v tomto případě bývalý zubař), dopouští se dle § 117 odst. 3 písm. r) zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách služebního deliktu. Bývalý ošetřující lékař tedy nesmí bránit v pořizování kopií zdravotní dokumentace. Můžete také požádat o výpis z účtu pojištěnce Vaši zdravotní pojišťovnu a zákroky srovnat (§ 43 odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění).

Pokud tedy máte podezření, že si váš předchozí zubař na vás účtoval zákroky, které nebyly provedeny, můžete si projít lékařskou kartu, kterou u něj stále máte.

Navrhujeme Vám tedy následující postup:

1.Vyžádat si výpis, opis nebo kopii Vaší zdravotnické dokumentace

2.Předložit jej nezávislému stomatologovi, který to posoudí

3.V případě pochybení MUDr. XY staršího postupovat dle bodu a), b) nebo c).

4.Lze se také obrátit na Českou stomatologickou komoru a podat stížnost.

S pozdravem,

Vaše Férvá nemocnice

 

2.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS