Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeposlání zdravotní karty

Dobrý den,

zajímalo by mě, jak dlouho může trvat přeposlání mojí zdravotní karty od starého k novému obvodnímu lékaři. Jaká mám práva v případě, že lékař tuto lhůtu úmyslně nedodrží. Sestra slibovala, že kartu odešle co nejdříve. Do dnešního dne nic neposlala ani po urgencích ze strany mého nového lékaře. Můžu se nějak bránit, když sestra úmyslně zdržuje odeslání mé karty?

Děkuji

vilimkova23

Odpověď:

Dobrý den,

poskytovatel zdravotních služeb má povinnost řádně nakládat se zdravotnickou dokumentací pacienta a do této povinnosti patří i povinnost řádně ji předat novému lékaři, u kterého je pacient zaregistrován, aby tak zajistil návaznost péče. V případě, že lékař tuto povinnost nedodrží, dopouští se správního deliktu, za který mu hrozí pokuta ve výši 500 000 Kč. Lékař přitom musí tuto povinnost splnit do 30 dnů od obdržení žádosti.

Pokud tedy lékař po vyzvání v dané lhůtě Vaši kartu nepošle a narušuje tak řádné poskytování péče, porušuje svou zákonnou povinnost řádně pečovat o Vaši zdravotnickou dokumentaci.

Doporučujeme Vám Vašeho bývalého lékaře opět vyzvat s tím, že dokumentaci má povinnost novému lékaři zaslat a v případě, že tak neučiní, hrozí mu pokuta. Pokud stále dokumentaci nezašle, můžete podat podnět k zahájení správního řízení pro výše popsaný přestupek. Také na tohoto lékaře můžete podat za jeho jednání stížnost. O těch se více dočtete v příslušné sekci na našich stránkách.

Také je možné tento problém vyřešit tak, že si od starého lékaře vyžádáte kopii své zdravotnické dokumentace a tuto kopii novému lékaři můžete předat osobně.

Vaše Férová nemocnice.

31.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS