Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

předání zdravotní dokumentace při úmrtí ošetřujícího lékaře

Dobrý den,
 
v jedné, z uvedených odpovědí je uvedeno, že "v případě změny ošetřujícího lékaře je dosavadní lékař povinen předat nově zvolenému lékaři všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování všech zdravotních a sociálních služeb poskytovaných pacientovi. Mělo by se tak dít zasláním výpisu ze zdravotní dokumentace či kopií zdravotní dokumentace celé. Naopak originál zdravotní dokumentace by v žádném případě neměl putovat s pacientem k novému lékaři, neboť předešlé zdravotnické zařízení má povinnost tuto dokumentaci uchovat. Zákon nestanoví lékaři žádnou lhůtu k tomu, aby informace předal, ale v zájmu zajištění péče by tak měl učinit co nejdříve". Můžete mi prosím napsat, jak postupovat, když ošetřující obvodní lékař zemřel, aktuálně ho žádný do konce měsíce nezastupuje a dle informace lékaře, ke kterému by bylo možné přejít, nedostaneme celou dokumentaci, ale jen výpis.
 
Jedná se o to, že od dubna se budou v původní ordinaci jen střídat lékaři, takže ani jeden nebude mít žádné informace o zdravotním stavu pacienta, takže asi těžko poskytne ve výpisu dokumentace jasné informace dle zákona. Pro upřesnění uvádím, že se například jedná o vyšetření CT, magnetické rezonance, vyšetření srdce, cév, rtg. páteře, apod. Některé výsledky dosavadních vyšetření budou potřebné pro další léčení, případně pro konzultaci s novým lékařem, který by se týkal dalších možností léčby.
 
Jelikož už jsme v minulosti výpis z této dokumentace obdrželi pro pracovní lékařství, víme, že ve výpisu není prakticky nic.
 
Jak máme tedy postupovat v uvedeném případě, když bychom chtěli, aby nový ošetřující lékař měl veškeré informace o aktuálním stavu i všech vyšetřeních provedených do této doby? Není přece možné, aby dokumentace pacienta ležela v ordinaci, kde už současný lékař nepracuje, ani nebude pracovat, a pacient, který by výsledky svých vyšetření potřeboval pro další léčbu, je nebude mít k dispozici.
 
V tomto případě vidím nejlepší způsob pro pacienta, neodevzdávat poctivě všechny průběžné zprávy z odborných vyšetření obvodnímu lékaři, ale nechávat si je u sebe, protože v uvedených případech jsou v kartě pacienta zcela zbytečné. Bohužel v minulosti "šla" vždy zdravotní dokumentace "za pacientem" k novému lékaři, což bylo správné.
 
Děkuji za odpověď.

Blanka

Odpověď:

Dobrý den,

v prvním řadě je potřeba rozlišovat předání zdravotnické dokumentace z důvodu změny lékaře (v tomto případe zůstává zdravotnická dokumentace u původního lékaře) a z důvodu úmrtí lékaře (zdravotnická dokumentace se dostává k novému lékaři).

Při zániku poskytovatele zdravotních služeb z důvodu úmrtí lékaře se soukromou praxí, přebírá zdravotnickou dokumentaci registrující orgán nestátního zdravotnického zařízení (nejčastěji krajský úřad, v případě Prahy Magistrát), resp. zřizovatel státního zdravotnického zařízení. Na základě oznámení pacienta, o němž je zdravotnická dokumentace vedena, nebo na základě vyžádání nově zvoleného zdravotnického zařízení tuto dokumentaci úřad dle zákona č. 372/2011 (Zákon o zdravotních službách) neprodleně předá příslušnému zdravotnickému zařízení.

Pokud se jednalo o lékaře, který pracoval pro zaměstnavatele (například pro nemocnici), příslušný správní orgán oznámí převzetí zdravotnické dokumentace zaměstnanců tomuto zaměstnavateli, je-li mu znám. Příslušný správní orgán na základě sdělení zaměstnavatele předá tuto zdravotnickou dokumentaci jinému poskytovateli určenému zaměstnavatelem.

Pokud Váš bývalý lékař měl soukromou praxi, kontaktuje krajský úřad pro poskytnutí zdravotnické dokumentace. V případě, že Váš lékař pracoval pro zaměstnavatele, kontaktuje vedení poskytovatele zdravotních služeb, u kterého lékař pracoval.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

16.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS