Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo na informace ze spolupracujícího zdravotnického zařízení

Dobrý den, rád bych se zeptal, mám-li právo na informace ze spolupracujícího zdravotnického zařízení. Jelikož jsem získal pochybnosti o pravdivosti výsledků krevní kultivace tlumočených ošetřujícím lékařem dcery, zjistil jsem si, kde si nemocnice, v níž je dcera hospitalizována, tyto krevní kultivace nechává provádět. - jedná se o zdravotní ústav. Osobně jsem se na vypravil přímo do budovy zdravotního ústavu s žádal jsem informaci o výsledcích. Na vrátnici jsem byl nasměrován k okýnku podatelny vzorků, kde si paní vzala jméno dcery a datum narození. Následně volala do laboratoře, kde ji laborantka sdělila, že veškeré výsledky testů jsou negativní, což bylo v přímém rozporu s tvrzením ošetřujícího lékaře. Nicméně na dotaz, jestli bych mohl obdržet kopii laboratorní zprávy mi bylo sděleno, že mi Zdravotní ústav nemůže poskytovat žádné informace, s tím že se mám obrátit na ošetřujícího lékaře. Vydal jsem se zpět do nemocnice konfrontovat lékaře s nově zjištěnými informacemi. Ten reagoval slovy, že se možná někde stala chyba a odešel s tím, že výsledky ještě jednou telefonicky ověří. Vrátil se se zjištěním, že výsledky krevní kultivace jsou opravdu pozitivní. Jelikož jsem v ruce neměl nic písemně, nemohl jsem již dále argumentovat. Můj dotaz zní, zda neexistuje v tomto případě právní nárok na informace přímo od Zdravotního ústavu, kterým bych mohl argumentovat v písemné žádosti tomuto ústavu. Jelikož se na tom lékaři zakládají délku hospitalizace dcery, která je jinak bez jakýchkoliv klinických nálezů, prosím o urgentní odpověď.

Tomik

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní ústav je poskytovatelem zdravotní péče, proto musí vést zdravotnickou dokumentaci. Vy máte právo do ní nahlédnout a pořídit si z ní za úhradu i kopie. Můžete si sebou vzít i fotoaparát a na místě si dokumentaci zdarma vyfotit. Nahlížení do dokumentace je možné po domluvě s lékařem a v jeho přítomnosti. 

Někdy se může stát, že poskytovatel zdravotní péče není schopen zajistit nahlížení do dokumentace - například k tomu nemá přizpůsobené prostory (například různé laboratoře). V tom případě je Vám toto povinen sdělit a do 5-ti dnů od oznámení Vám musí sám pořídit kopie. Za kopie však nesmí vyžadovat úhradu.

Doporučujeme písemnou formu žádosti. Vzor naleznete na stránkách Férové nemocnice zde.

Vaše Férová nemocnice

11.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS