Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost vydat lékařskou zprávu

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je obvodní lékař povinen mi na vyžádání dát lékařskou zprávu z vyšetření. Vím, že specialisté musí, abych mohla zprávu donést k obvodnímu, ale co obvodní a pediatr? Jelikož jsem několikrát měla problém s kartou, veškeré zprávy si uschovávám, ale nový pediatr mých dětí mi je odmítá dávat. Jak mám postupovat?

Evanovak

Odpověď:

Dobrý den,

jako zákonný zástupce Vašich dětí máte stejně, jako by šlo o Vašeho lékaře, právo na nahlížení a na výpisy z jejich zdravotnické dokumentace. Nehraje zde roli, že jde o obvodního lékaře, pediatra či specialistu. Toto právo vyplývá jednak ze zákona o zdravotních službách, ale i z mezinárodních úmluv.

Nejlepším řešením je pokaždé rozumná domluva s lékařem. Sdělte mu svůj zájem o lékařskou zprávu, proč o ni stojíte a že na nahlížení do ní a pořizování výpisů máte zákonné právo.

Dalšími možnostmi je podání stížnosti na postup Vašeho lékaře, případně lékaře přímo změnit. Konečným řešením může být žaloba na vydání této lékařské zprávy, což by každopádně mělo být až posledním a krajním řešením.

Více informací o stížnostech, zdravotnické dokumentaci a soudním řešení sporů můžete najít na našich internetových stránkách.

Vaše Férová nemocnice.

24.6.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS