Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posouzení zdravotního stavu závodním lékařem

Zdravím,

začal bych tím, že mám smlouvu na dobu neurčitou. Marodím téměř měsíc, zřejmě plotýnka, vypadá to na delší léčbu, při této příležitosti si chci prodělat i operaci nohy - artrózy tak, že teoreticky třičtvrtě roku doma. Zjistil jsem v práci, že závodní lékař chtěl podepsat souhlas o vyžádání zdravotní dokumentace, což vetšina zaměstnanců podepsalo, jde mi o to, že by to mohlo býti zaměstnavatelem zneužito. U nás je povinnost při delší než 3 měsíční neschopnosti jít k závodnímu lékaři, který určí, zda mohu konat práci. Třeba se zaměstnavateli bude hodit ukončit můj poměr na dobu neurčitou bez nároku na odstupné. Prosím o nějaké vyjádření.

A ještě jeden dotaz, pracuji fyzicky v této fabrice skoro deset let, řekl bych, že bolest plotýnky, kterou jsem si namohl při pomáháni stěhování bylo vyvrcholení mého zaměstnání, poněvadž mě krční páteř bolela hodně dlouho předtím, jaká by byla možnost nemoci z povolání, i když jsem na toto nemarodil. Děkuji

trimco

Odpověď:

Dobrý den,

závodní lékař má povinnost posoudit zdravotní stav zaměstnance za tím účelem, zdali je schopen práce u konkrétního zaměstnavatele. K tomuto musí provést vlastní lékařkou prohlídku, vyžádat si výpis ze zdravotnické dokumentace od registrujícího lékaře a znát pracovní podmínky zaměstnance. "Výpis ze zdravotnické dokumentace" si musí vyžádat lékař sám a není k tomu třeba souhlas zaměstnance. Nepodepsáním souhlasu s vydáním celé dokumentace tedy nedocílíte toho, aby lékař pracovního lékařství nezjistil Váš aktuální zdravotní stav (tento lékař nepotřebuje celou dokumentaci).

Zaměstnavatel má právo požadovat po zaměstnanci, aby došel na tuto mimořádnou zdravotní prohlídku, pokud má pochybnosti o zdravotní způsobilosti zaměstnance. Vy, jako zaměstnanec, pak máte  naopak povinnost se této prohlídky zúčastnit. Je možné, že lékař dojde i na základě výpisu ze zdravotnické dokumentace k závěru, že jste dlouhodobě ztratil způsobilost vykonávat danou práci. Na základě tohoto pak s Vámi může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr - a to bez odstupného. Nadále Vám však budou náležet nemocenské dávky - bez ohledu, zda výpověď dostanete nebo nikoliv. Záleží tedy pouze na posouzení závodního lékaře, zdali jste dlouhodobě ztratil způsobilost u zaměstnavatele pracovat.

Pokud máte dojem, že trpíte nemocí z povolání, obraťte se na Vašeho ošetřujícího lékaře. Ten může zhodnotit, zdali je zde důvodné podezření na nemoc z povolání, případně Vás poté pošle za lékařem pracovního lékařství, který posuzuje přímo nemoci z povolání. Ten na základě znalostí o pracovních podmínkách a na základě Vašeho zdravotního stavu určí, zdali se jedná či nejedná o nemoc z povolání. Pokud by s Vámi chtěl zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr z důvodu nemoci z povolání, náleželo by Vám pak odstupné ve výši 12násobku průměrné měsíční mzdy.

Vaše Férová nemocnice

16.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS