Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porušení povinné mlčenlivosti zdravotní sestrou

Dobrý den, před půl rokem, jsem v nemocnici porodila holčičku, kterou jsem se kvuli špatnému finančnímu zázemí rozhodla dát k adopci. U mého porodu byla zdravotní sestřička, která bydlí ve stejné vesnici jako moje blízká rodina. Před nedávnem jsem se dozvěděla, že tato zdravotní sestřička podala informace lidem o mém porodu a o tom, že jsem dala dítě k adopci. Nyní to řeší celá má rodina a známí. Chtěla bych se prosím zeptat, jestli zdravotní sestra porušila lékařské tajemství a jestli se můžu nějak bránit. Děkuji

Hanny

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní sestra je stejně jako lékař povinna zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděl v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb. Tím, že zdravotní sestra poskytnula informace Vaší rodině bez Vašeho souhlasu, tuto svou povinnost porušila.

V tomto případě si můžete stěžovat k nadřízenému zdravotní sestry (nemocnici), případně podat stížnost ke zřizovateli zdravotnického zařízení nebo k České asociaci sester (vzory stížností naleznete zde). Další možností je domáhat se zadostiučinění podáním žaloby na ochranu osobnosti, přičemž je možné žádat i náhradu škody v penězích. Porušení povinné mlčenlivosti je také správním deliktem, za nějž může být uložena pokuta až do výše 1 000 000 Kč a trestným činem, za nějž může být zdravotní sestra potrestána odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

Pokud se rozhodnete podat žalobu, poraďte se s advokátem zaměřujícím se na tuto oblast. Právního zástupce můžete najít zde a zde.

Vaše Férová nemocnice

17.6.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS