Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

pořizování záznamu z ultrazvuku kyčlí

Hezký den,

měla bych dotaz, zda mají povinnost zdravotnická zařízení uchovávat ultrazvuk kyčlí u miminek?

Moje 9-ti měsíční dcera podstoupila ultrazvuk kyčlí standardně po narození, po 6 týdnech a pak ve 14. týdnech. Nález byl fyziologický a mělo být vše v pořádku. Až v 7 měsících, kdy jsme se z vlastní iniciativy objednali k jinému ortopedovi, nám byla zjištěna subluxace (částečné vykloubení) levého kyčelního kloubu. Domnívám se, že musel ortoped udělat chybu při předchozích kontrolách, proto bych ráda viděla snímek, který dělat. Známá, která pracuje, jako fyzioterapeutka mi tvrdila, že lékaři mají povinnost uchovávat i ultrazvuk kyčlí. Ale osobně se mi to příliš nezdá nebo spíš jsem si nevšimla, že by si doktor něco ukládal do počítače.

Hana87

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše známa má pravdu, součástí zdravotnické dokumentace je i fotografie/záznam ultrazvuku. Jelikož dle §2 pism. a) vyhlášky č. 98/2012 Sb. o zdravotní dokumentaci jsou součástí zdravotní dokumentace: “výsledky vyšetření ve formě písemných popisů, grafických, audiovizuálních, digitálních nebo jiných obdobných záznamů těchto vyšetření, operační protokol, anesteziologický záznam,”. Dobu po jakou se musí snímky uchovávat, stanovuje uvedená vyhláška, jedná se řádově o roky, nemusíte se tedy bát, že by již snímek byl vymazán.

Jako zákonná zástupkyně pacienta máte právo nahlížet do zdravotnické dokumentace, rovněž máte právo požadovat pořízení jejích výpisů, opisů nebo kopií. Zdravotnické zařízení je tak povinno zajistit, aby tyto dokumenty byly připraveny ve lhůtě do 30 dnů od obdržení žádosti pacienta.

Otázkou zůstává, zda má lékař povinnost snímky ukládat, nebo zda může ultrazvuk provést bez ukládání snímků a provedený úkon např. jen písemně popsat. Zde bude na jednu stranu důležité, zda lékařův ultrazvukový přístroj ukládání umožňuje a dále zda by jiný lékař v obdobné situaci k uložení snímků přistoupil, protože je to postup na náležité odborné úrovni. Uvedené otázky bohužel právní řád neodpovídá a museli by se posuzovat v souvislotech konkrétního případu. Nicméně některé ultrazvuky ukládají snímky automaticky a lékař tedy nic sám ukládat nemusel.

Doporučujeme Vám tedy požádat o kopii ultrazvukového snímku a pokud Vám bude její zpřístupnění odmítnuto z důvodu, že snímek neexistuje, ptejte se, z jakých důvodů nebyl pořízen.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

31.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS