Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Originál lékařské dokumentace

Dobrý den, přecházím k jinému lékaři a má bývalá praktická lékařka mi dala mou zdravotní dokumentaci do ruky - originál. Momentálně ji mám doma a bojím se ji odevzdat mé nové lékařce, aby z toho nebyly problémy. Až ted se dozvídám, že dokumentace by neměla být předána do mých rukou. Poraďte mi, co mám dělat? Nechci ale, aby byl za to někdo stíhán. Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,

je pravda, že na předání originálu zdravotnické dokumentace nemáte právní nárok. Lékař by totiž měl mít zájem na tom, ponechat si originál dokumentace. Je pravděpodobně smluvně vázán ji na vyzvání kdykoliv během celé 10leté skartační lhůty předložit zdravotní pojišťovně ke kontrole. Také mu může zdravotnická dokumentace sloužit jako důkaz, že péči poskytoval řádně, v případě, že byste se jej například rozhodli žalovat.

Za předání originálu dokumentace Vaší nové lékařce Vám osobně nic nehrozí. Bez obav svou dokumentaci předejte nové lékařce. Pokud však chcete opravdu vyjít vstříc své dřívější doktorce, která pochybila, ideální řešení by bylo jí předat kopii nebo vrátit originál a požádat ji, zda by mohla předat  bezplatně nově zvolenému lékaři všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování zdravotní péče. Přijde nám ale vhodnější, aby nový lékař měl k dispozici celou dokumentaci ne jen výpis.

Je tedy na Vás, zda předáte originál nové lékařce, nebo ho vrátíte předešlé s tím, že potřebné informace, ideálně kopii dokumentace, dodá Vaší aktuální lékařce. V ani jednom z případů Vám nehrozí žádné postihy, jediný, kdo by teoreticky mohl mít problém je Vaše dřívější lékařka v případě, že by u ní kontrola Vaši dokumentaci nenašla.

Vaše Férová nemocnice

29.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS