Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Oprávněnost poplatku za kopii zdravotní dokumentace a předem sdělená její neúplnost

Dobrý den,

písemně jsem požádala nemocnici o zaslání kopie své kompletní zdravotní dokumentace, včetně snímků RTG. Následně jsem byla telefonicky kontaktována pověřenou pracovnicí, která mi sdělila že kopie neposílají, ale že se musí vyzvednout osobně.
Dále že o kopie RTG snímků si musím na příslušném oddělení nemocnice osobně požádat zvlášť, protože dotyčné pracovnici údajně tyto kopie nevydají.
Dále mi sdělila, že za pořízení kopií po dvou hospitalizacích a dvou operacích si účtují 1000,- Kč, plus náklady spojené s kopírováním 2,-Kč za stránku a k tomu jakýsi další administrativní poplatek, o jehož oprávněnosti mám značné pochybnosti.

V Právní poradně na Vašich stránkách jsem se dočetla, že zdravotnické zařízení může požadovat pouze náklady skutečně spojené s pořízením kopie dokumentace.

Je tedy v souladu se zákonem, aby nemocnice určila nějaký ceník, podle kterého by pak požadovala poplatek 1000,- Kč? Pokud tento poplatek není oprávněný, jak se proti němu mohu ohradit?

Může nemocnice odepřít vydání RTG v rámci kompletní kopie zdr.dokumentace s tím, že si o ně mám žádat extra na příslušném oddělení?

Budu se stěhovat a dokumentaci potřebuji pro nového lékaře.

Předem děkuji za radu

S pozdravem

 

Anežka

Odpověď:

Dobrý den,

nemocnice si může ze zákona účtovat pouze náklady skutečně spojené s pořízením dokumentace případně náklady spojené s odesláním poštou, pokud nedojde k osobnímu vyzvednutí. Celková cena nesmí přesáhnout tuto skutečné náklady. Tudíž 2 Kč za stránku by tomuto odpovídaly. Nicméně administrativní poplatek a částka 1000,- Kč již neodpovídají výši požadovanou zákonem. Nemocnice tudíž pochybila.

Máte nyní 2 řešení. Buď osobně navštívit nemocnici a kopii zdravotnické dokumentace si obstarat sama, například za pomocí fotoaparátu. Nebo pokud z nějaké důvodu nemůžete nebo nechcete zvolit tento postup, tak podat stížnost na nemocnici, protože si za pořízení kopii účtuje cenu v rozporu ze zákonem. Bližší informace o podávání stížnosti na nemocnici můžete nalézt zde.

Co se týče rentgenových snímků, tak i ty jsou součástí zdravotnické dokumentace. Tedy zde platí základní pravidlo, že nemocnice si ponechá originál a poskytne pouze kopii. Nicméně kopie musí být poskytnuta a postup přes zvlášťní žádost se jeví jako podivný, nicméně nemáme bližší informace, abychom to mohli posoudit.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

22.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS