Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí vydání zdravotnické dokumentace

Dobrý den
Před měsícem jsem měl úraz prstu v práci a byla mi diagnostikována jeho zlomenina odborným lékařem. Naštěstí nebylo třeba dávat do sádry a s praktickým lékařem jsem se posléze dohodl, že nepůjdu na neschopenku a budu pracovat s lehčími břemeny a následně při výstupní kontrole mi dá potřebné ukončení léčby (dokumenty pro zaměstnavatele o průběhu léčby = alespoň tak jsem tomu rozuměl v ten okamžik). Když jsem jej po měsíci navštívil na onu výstupní kontrolu, začal se kroutit a říkat, že na dokumentaci nemám nárok, že je lékařským tajemstvím a smí do ní nahlížet pouze lékař a nelékaři jako já či zaměstnavatel do ní nahlížet nesmí. Zaměstnavatel na mne však tlačí (a dle mě i oprávněně, protože to byl pracovní úraz), abych předložil výstupní zprávu od lékaře se všemi náležitostmi (od kdy do kdy jsem byl v léčení, co přesně mi bylo a jaké mám ještě případné omezení). Když jsem se proti tomu ohradil, dal mi pouze list, kde stojí od kdy do kdy mě ošetřoval a tím to hasne. Není tam uvedeno co mi bylo a případné plné uschopnění přehrál na závodního lékaře. Jak se mám zachovat. Kde je pravda? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Martin

Odpověď:

Dobrý den,

Jedním z práv pacienta je dle §65 zákona o zdravotních službách nahlížet do vlastní zdravotnické dokumentace a pořizovat z ní výpisy a kopie. Obsahem zdravotnické dokumentace je dle §2 vyhlášky č. 98/2012, o zdravotnické dokumentaci i zpráva z výstupní kontroly (např. výsledky vyšetření či informace o zjištěných skutečnostech o zdravotním stavu pacienta, průběhu a ukončení jeho léčení) Výpis a kopii si pořizuje pacient vlastními prostředky, pokud to ovšem není možné, pořídí kopii či výpis poskytovatel. Za zhotovení výpisu či kopie může poskytovatel požadovat maximálně úhradu ve výši nákladů spojených s pořízením daného výpisu či kopie (blíže viz §66 zákona o zdravotních službách).

Doporučujeme lékaři sdělit tyto zákon stanovená práva a odkázat ho na příslušné předpisy (zákon o zdravotních službách). Pokud nebude ochotný Vám kopii či výpis z dokumentace poskytnout, můžete na něj podat stížnost k vedoucímu zdravotnického zařízení. Postup pro podávání stížností naleznete zde, nebo na stránkách ministerstva zdravotnictví je popsán postup při podávání online stížností. Podání stížnosti ovšem doporučujeme jako krajní prostředek k vyřešení situace.

Více o zdravotnické dokumentaci se můžete dočíst také na našich stránkách.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice 

30.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS