Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ochrana osobních údajů a mlčenlivost

Dobrý den,

vztahuje se ochrana osobních údajů a mlčenlivost také na skutečnost, že je někdo pacientem psychiatrického zařízení? Pokud psychiatr napíše svému pacientovi neschopenku, pak se v zaměstnání o tom všichni dozví z razítka. Jak je možno řešit tuto situaci? (např. psychiatr dá doporučení na neschopenku a vypíše ji praktický lékař) Rovněž při změně zaměstnání se vyžaduje vstupní prohlídka, kterou provádí "závodní lékař" nového zaměstnavatele, který si vyžádá zdravotní dokumentaci od praktického lékaře. V této dokumentaci je ovšem zahrnut fakt o léčbě v psychiatrické ordinaci, takže se tento další lékař toto opět dozví a může tento údaj sdělit zaměstnavateli do zprávy.

Děkuji za odpověď.

jary

Odpověď:

Dobrý den,

rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti musí být opatřeno otiskem razítka ošetřujícího lékaře. Není ale povinností lékaře, aby na razítku uváděl svou specializaci. Zkuste proto zjistit, zda Váš psychiatr tento údaj má na razítku uveden, případně se s ním domluvit, jestli by nemohl použít razítko bez určení své specializace. 

V praxi někdy dochází k situacím, kdy různá potvrzení pro zaměstnavatele podepisuje praktický lékař. Rozhodnutí o vzniku pracovní neschopnoti ale může vydat pouze Váš ošetřující lékař, který je oprávněn tuto činnost vykonávat jen v rozsahu své odbornosti. Pokud tedy praktický lékař není lékařem ošetřujícím, pravděpodobně vydání rozhodnutí o vzniku pracovní neschopnosti odmítne.

Závodní lékař je vázan mlčenlivostí, stejně jako ostatní lékaři. Může si sice od Vašeho praktického lékaře vyžádat opis nebo výpis z Vaší zdravotnické dokumentace, ale nesmí sdělit zaměstnavateli citlivé údaje týkající se Vašeho zdravotního stavu. Tento lékař pouze posuzuje, zda jste schopen vykonávat práci a svůj závěr sdělí zaměstnavateli, nesmí ve zprávě uvést konkrétní důvody a Vaši diagnózu.

Vaše Férová nemocnice

 

11.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS