Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepravda v lékařské zprávě.

Jsem po 3 operacích krku na ORL,poslední byla tzv.bloková disekce - odebrání svalu + okolní tkáně,léčím se s rakovinou,následně onkologie - chemoterapie + ozářky. Od posl.operace mám značně omezenou hybnost ramene, pravou rukou hýbu loktem ale v ramenu ruku téměř nezvednu. Navíc jsem pravák. Když jsem chtěl na kontrole od obvodního lékaře řešit tento problém - rehabilitace apod, řekl mi, že z ORL nemá žádnou zprávu o tomto problému, navíc že v propouštěcí zprávě z ORL je napsáno že hybnost po blokové disekci je neomezena. Že potřebuje vědět, co se mohlo stát, aby věděl jak má postupovat dále při léčení. DOTAZ : Jak dále řešit tento problém ? Jak donutit lékaře, který neříká (nepíše) pravdu aby tak učinil? Mezi ORL(ukončení) a onkologií(nástup) je člověk v takovém rozpoložení že nemá myšlenky na to, aby studoval slovo od slova v lékař. zprávě, jestli je vše v pořádku. Mezitím uběhly 3 měsíce - léčba právě na onkologii. Děkuji za odpověď.

jb

Odpověď:

Dobrý den,

Zdravotní dokumentace musí být vedena pravdivě, čitelně a srozumitelně a to jednak podle § 54 odst. 2 zákona o zdravotních službách a jednak podle obecné úpravy zpracování osobních údajů. Zdravotní dokumentace musí tedy být vedena pravdivě. V případě, že dokumentace není vedena řádně, máte nárok požadovat její nápravu.

První možností je podat dle zákona o zdravotních službách stížnost. Ta se podává poskytovateli zdravotních služeb. Ve stížnosti je třeba popsat skutkový stav, uvést v čem spatřujete neodborné jednání (zejména uvedení nepravdivých informací ve zdravotnické dokumentaci).

K podání stížnosti můžete využít vzor, který je ke stažení na našich webových stránkách. Poskytovatel zdravotních služeb je povinen vyřídit stížnost do 30 dnů.

V případě nespokojenosti s vyřízením stížnosti lze podat stížnost správnímu orgánu, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Tímto správním orgánem je zpravidla krajský úřad, v jehož obvodu se nachází nemocnice. V tomto případě uveďte všechny důvody, proč nesouhlasíte s vyřízením stížnosti. Správní orgán daný případ řádně prošetří ,a pokud zjistí pochybení při poskytování zdravotních služeb, může uložit nápravné opatření s lhůtou k jejímu splnění.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

18.6.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS