Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neposkytnutí péče a zpráva o úmrtí

Mamince se přitížilo a ztěžovala si na náhlou bolest na hrudníku. Protože mela již druhým rokem voperovaný kardiostimulátor, rozhodla jsem se na místo přivolat RZS. Natočili mamince EKG, přičemž mi sdělila, že výsledky posila do Brna. Poté matce dali nějakou kapačku a odvezli na internu. Za dvě hodiny jsem za maminkou přijela a divila se, že leží na interně a stále si stěžovala na bolest hrudníku. Já jsem tedy zašla za paní doktorkou a zeptala se jaktože ji neumístili někam na JIP na přístroje. Ona mi řekla, že paní doktorka z RZS maminku doporučila na internu. Také mi řekla, ať se nebojím, že její stav telefonicky konzultují. Já jsem u maminky zůstala do 19 hod. Ráno mi paní doktorka volala, že maminka zemřela. Týž den sel pro zprávu o úmrtí můj bratr, ale žádnou zprávu mu nevystavili. Řekli, že je víkend, že až v pondělí. Já jsem se tedy vypravila až v pondělí pro zprávu a příčině úmrtí, ale žádnou jsem neobdržela. Pan primář mi sdělil, že mamince na pitvě určili příčinu, že ji puklo srdce a nemůže za to, že ji Brno odmítlo. Maminka je 8 dní po smrti a já nemam žádnou zprávu.

pravda

Odpověď:

Dobrý den,

v prvé řadě přijměte naši upřímnou soustrast.

Váš dotaz má v podstatě dvě části. Z té první vyplývá, že máte pochyby o tom, zda byla Vaší matce poskytnuta adekvátní péče. My nemůžeme hodnotit postup lékařů, neboť na to nemáme kvalifikaci. Můžeme Vám však pomoci, pokud se rozhodnete postupovat proti tomuto postupu.

Pokud si nejste jistá správností postupu lékařů, ale na druhou stranu také tím, zda byl jejich postup skutečně neadekvátní, doporučujeme Vám obrátit se na nějakého jiného lékaře, kterému důvěřujete, nebo který Vám byl doporučen, aby případ Vaší matky posoudil. Informace potřebné pro něj, můžete získat ve zdravotnické dokumentaci Vaší matky. Do dokumentace máte jako její osoba blízká po její smrti přístup, a máte právo z ní pořizovat výpisy a kopie.

Pokud dojde ke zjištění, že k pochybení lékařů došlo, můžete na ně podat stížnost. Základní informace o podávání stížností naleznete na této stránce. Můžete se samozřejmě obrátit na Českou lékařskou komoru, více informací zde.

Nezávisle na osudu podaných stížností byste mohli jako další variantu postupu zvolit podání soudní žaloby na ochranu osobnosti či žaloby na náhradu škody. Doporučovali bychom však předem tuto variantu konzultovat s advokátem se znalostmi v oboru medicínského práva. Další informace naleznete zde.

Krajní možností je podat trestní oznámení. Stížnost na ČLK se musí podat do 1 roku, kdežto trestní oznámení lze v těchto případech podat do 5 let. Více informací najdete ve výše uvedeném odkazu.

Doporučujeme Vám také pročíst si již zodpovězené dotazy v naší poradně, které se Vašeho tématu týkají. Jeden podobný naleznete zde.

Druhá část Vašeho dotazu se potom týká vydání zprávy o úmrtí. Právní předpisy upravují tuto povinnost lékařů pouze ve vztahu k orgánům veřejné moci, např. k matričnímu úřadu. Lékař tak není povinen vydat Vám písemnou zprávu o úmrtí, což však ani v nejmenším neznamená, že nemá povinnost Vás informovat.

Dle zákona o zdravotních službách je lékař povinen informovat pozůstalé pacienta o jeho zdravotním stavu, jakož i o příčině smrti. Jak sama v dotaze uvádíte, k tomuto informování došlo, nicméně lékař nemá povinnost Vám tyto informace sepsat písemně. Na druhou stranu jako pozůstalá, jak už bylo zmíněno, máte přístup do zdravotnické dokumentace Vaší matky, ve které jsou obsaženy i výsledky pitvy a informace o příčinách jejího úmrtí. Pokud tedy chcete písemný důkaz o příčině její smrti, tak bychom Vám doporučili požádat o zpřístupnění dokumentace a pořídit si z ní kopii nebo požádat nemocnici, aby Vám z ní udělala výpis.

Vaše Férová nemocnice

28.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS