Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na převzetí originálu zdravotnické dokumentace

Dobrý den, chci se zeptat, jestli mám právo převzít si všechny "papíry" u pediatra a předat je sama lékaři, ke kterému chci s dítětem odejít. Musí mi je lékař na mé vyžádání dát nebo nemusí? A pokud nemusí, jak to udělat, když nemám zájem na tom, aby lékař věděl, ke komu odcházím a nechci tedy, aby je posílal sám. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

na převzetí originálu zdravotnické dokumentace nárok nemáte. Ze zákona lékař musí zdravotnickou dokumentaci určitou dobu archivovat. Bývalý lékař je také pravděpodobně smluvně vázán zdravotnickou dokumentaci na vyzvání předložit zdravotní pojišťovně ke kontrole. Také mu může zdravotnická dokumentace sloužit jako důkaz, že péči poskytoval řádně, v případě, že byste se jej například rozhodli žalovat.

V případě změny ošetřujícího lékaře je ze zákona dosavadní lékař povinen předat nově zvolenému lékaři všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování zdravotní péče. Pokud nechcete, aby se bývalý lékař dozvěděl, k jakému lékaři přecházíte, můžete využít svého práva na přístup k veškerým informacím obsaženým ve své zdravotnické dokumentaci.

Do dokumentace tak můžete buď nahlížet za přítomnosti zdravotnického pracovníka (nahlížení je bezplatné) nebo požádat lékaře o zhotovení výpisu, opisu nebo kopie celé dokumentace nebo její části. Jejich pořízení může být zpoplatněno, avšak lékař může po pacientovi požadovat pouze náklady skutečně spojené s jejich pořízením. Pokud se chcete vyhnout placení, využijte svého práva nahlížet do dokumentace a můžete při tom pořídit kopii digitálním fotoaparátem.

Pokud tedy chcete zabránit kontaktu Vašich lékařů, bude asi ideální požádat bývalého lékaře o kopii celé Vaší zdravotnické dokumentace. V případě, že by totiž výpis nebyl dostatečný, měl by Váš nový lékař požádat Vašeho bývalého lékaře o další informace z Vaší zdravotnické dokumentace.

Vaše Férová nemocnice

18.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS