Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nahlížení do dokumentace zemřelého otce

Dobrý den, před sedmi lety mi zemřel otec. Vzhledem k tomu, že lékaři si stále nebyli jisti zda se u otce jednalo o zhoubný nádor či nějakou uzlinu, čekali jsme na výsledky pitvy. Po několika urgencích jsme zjistili, že otec pitván nebyl i když pitva byla nařízena. Psala jsem tedy doporučený dopis s dotazem do nemocnice z jakého důvodu nebyla pitva provedena, odpověděli mi, že ,, pitva nebyla provedena ". Neoficielní cestou jsem se dozvěděla, že pitva sice provedena nebyla, ale nemocnice si pitvu nechala proplatit u pojišťovny. Pojišť ovnami však na požádání dokumentaci odmítla vydat s tím, že jsem neměla souhlas otce. Stále mě tato myšlenka trápí, mrzí mě, že jsem se nechala odbýt. Nevím jestli ještě není pozdě, zda se dokumentace uchovává a jestli mám šanci do ní nahlédnout. Děkuji za odpověď.

Marieth

Odpověď:

Dobrý den, 

na základě vyhlášky o zdravotnické dokumentaci má nemocnice povinnost zdravotnickou dokumentaci uchovávat 10 let poté, co pacient zemřel. Jelikož se jednalo o Vašeho otce, jste jeho osoba blízká a máte tak právo nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace; opačně by tomu bylo pouze v případě , že to Váš otec za svého života výslovně zakázal.

Z formulace Vašeho dotazu bohužel není jasné, zda Vám pojišťovna odmítla vydat informace kvůli výslovnému nesouhlasu otce či zda naopak mluvila o tom, že jste neměla výslovný souhlas otce. V prvním případě, tedy jestliže Váš otec nahlížení zakázal, na něj opravdu nemáte nárok. Výjimkou by byl pouze případ, kdy by byly informace nutné v zájmu ochrany Vašeho zdraví, pak byste na ně nárok měla, ovšem jen v nezbytném rozsahu. V druhém případě by se samozřejmě jednalo o mylné informace, jakožto osoba blízká máte nárok na nahlížení do dokumentace po smrti otce ze zákona, není třeba žádného výslovného souhlasu pacienta za jeho života. 
 

Zdravotnickou dokumentaci uchovává nemocnice (nikoli pojišťovna), žádost o nahlédnutí  či pořízení její kopie tedy směřujte na ni. Další informace se můžete dozvědět zde. O provedení či neprovedení pitvy byste se měla dozvědět právě ze zdravotnické dokumentace Vašeho otce. V případě, že byste ráda řešila podezření na proplacení pitvy i bez jejího provedení, doporučujeme pořídit kopii dokumentace a zaslat ji zdravotní pojišťovně. Případný problém by pak pojišťovna sama řešila s nemocnicí, která si od ní nechala zaplatit na neprovedený úkon. 

 

Vaše Férová nemocnice 

 

2.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS