Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost získání protokolu o realizaci péče od agentury domácí péče

Dobrý den,
mám dotaz ohledně poskytování informací od agentury domácí péče. Už jsem kontaktovala tuto agenturu a odpověděli mi, že kopii realizace péče můžu dostat, pokud předložím potvrzeni, že mám svoleni nahlížet do zdravotní dokumentace mého otce.
Tohle potvrzeni nemám, neboť otec je po smrti. Ještě za jeho života jsem pro něj vyřizovala u jeho praktického lékaře i u odborných lékařů různé záležitosti – recepty, objednání na odborná vyšetření atd., bohužel mě tehdy nikdo neupozornil, že je takové svoleni potřeba.

Jedná se mi hlavně o informaci, jestli agentura pouze aplikovala inzulín, nebo i předtím měřila hladinu krevního cukru, jak jsem požadovala. A jestli ty naměřené hodnoty mohu vidět.

Jaké mam teď jako dcera možnosti?
Děkuji předem za odpověď.

 

Luci11

Odpověď:

Dobrý den,

v odpovědi vycházíme z předpokladu, že agentura domácí péče je registrovaným poskytovatelem zdravotních služeb, který by se měl postupovat dle zákona o zdravotních službách. Bližší informace o těchto zařízeních můžete nalézt například zde. Pokud by agentura nebyla registrovaným poskytovatelem, dejte nám prosím vědět.

Rodinní příslušníci jsou obecně považováni za osoby pacientovi blízké, a mají tudíž právo nahlížet do zdravotnické dokumentace, jim blízkého pacienta, který zesnul. Pokud však zesnulý ještě za života nahlížení konkrétní osobě nezakázal.

Ve většině případů také pacient při přijmu do zdravotnického zařízení podepisuje dokument, ve kterém uvádí, kterým osobám je možné podávat informace o jeho zdravotním stavu apod. Ve Vašem případě tedy předpokládáme, že jste nebyla v tomto dokumentu vyloučena z poskytování informací o Vašem otci.

Právo osob blízkých zemřelému pacientovi se konkrétně věnuje § 33, odstavec 4 zákona o zdravotních službách (dostupný online například zde). Toto ustanovení přímo stanoví právo osoby blízké nahlížet do zdravotnické dokumentace a pořizovat z ní výpisky nebo kopie. Doporučujeme Vám tedy upozornit agenturu na uvedené ustanovení a požádat např. o výpis ze zdravotnické dokumentace otce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

26.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS