Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Manipulace s lékařskou dokumentací

Dobrý den, lze se bránit proti lékaři, který dodatečně upravil mou zdravotní dokumentaci, dokonce i vytvořil dokumentaci novou, kterou prohlašuje za původní (jedná se o reakci lékaře na stížnost podanou na stomatologickou komoru)? Bohužel vše je psané rukou na obyčejných tiskovinách, na rozdíl od dokumentů vytvořených na počítači tak není nikde záznam o datu jejich vzniku. Pokud by přeci jen šlo podvod prokázat, jedná se o trestný čin/přestupek? Dále by mne zajímalo, jak postupovat, když lékař tvrdí, že jsem v určitý den byla u něj na předoperačním vyšetření, k tomuto vyšetření ale nedošlo, jak dokládá můj výpis ze zdravotního pojištění a případně bude moci dosvědčit i můj mobilní operátor pomocí lokalizace mobilního telefonu v onen den. Děkuji za odpověď.

OD

Odpověď:

Dobrý den,

každý lékař musí vést zdravotnickou dokumentaci  a nakládat s ní dle zákona č. 372/2011 o zdravotních službách. Musí být vedena průkazně, pravdivě, čitelně a musí být průběžně doplňována. Podstatnou náležitostí dokumentace v listinné podobě je také uvedení data jeho provedení a podpis lékaře. 

Porušením této povinnosti se dotyčný lékař dopouští správního deliktu o zdravotních službách a hrozí mu za toto porušení pokuta až do výše 500.000 Kč. Podejte tedy podnět na zahájení řízení o správním deliktu ke krajskému úřadu v jehož obvodu lékař působí.

Myslíme si, že vhodným důkazním prostředkem je právě Vámi navrhovaný výpis údajů o poskytované zdravotní péči. V případě využití služky lokalizace Vašeho mobilního telefonu v době údajného ošetření může být namítáno, že jste mobilní telefon nemusela mít u sebe. Nicméně nemáme s takovým důkazním prostředkem zkušenosti.

Vaše Férová nemocnice

25.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS