Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Krevní skupina - nahlížení do zdravotnické dokumentace

Dobrý den,

zajímalo mě, jakou mám krevní skupinu (dříve jsem to věděla, mám to napsané v kartě, jenže jsem to již zapomněla), a tak jsem se při odběrech zeptala sestry, zda mi to může říct. Sestra mě odbyla, že ona mi to neřekne a že si mám zaplatit testy, které mi to řeknou.

Jenže já vím, že ve své kartě to mám napsané, přeci jsem to z ní při přechodu od dětské lékařky vyčetla. Je sestra povinna mi tuto informaci sdělit, nebo si doopravdy musím ty testy zaplatit?

Děkuji.

verushka

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona máte právo nahlížet do své zdravotnické dokumentace. To ostatně uvádíme již v často kladených otázkách ke zdravotnické dokumentaci zde.

Pokud by se lékař odvolával na to, že není schopen zajistit nahlížení do zdravotnické dokumentace (pro nějaké technické překážky apod.), musí pro Vás pořídit kopii Vaší zdravotnické dokumentace do 5 dnů ode dne, kdy Vám sdělil, že nahlížení do zdravotnické dokumentace nelze zajistit, jestliže nebyla dohodnuta lhůta jiná. Za pořízení kopie v tomto případě nelze požadovat úhradu.

V případě, že Vám nebude umožněno nahlédnout do vlastní zdravotnické dokumentace, bude se jednat o správní delikt, za nějž je možno uložit pokutu až 500 000 Kč. Upozorněte tedy sestru na tyto možné následky a pokud by se Vám ani poté nepodařilo získat přístup ke své zdravotnické dokumentaci, můžete podat podnět na zahájení řízení o správním deliktu příslušnému krajskému úřadu.

Vaše Férová nemocnice

18.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS