Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kopie zdravotnické dokumentace - nemocnice odmítá poslat poštou

Dobrý den,

1. Napsala jsem email do porodnice ohledně kopie zdravotní dokumentace. Napsali mi, že mi ji nemohou poskytnout, že si mohu osobně přijet a vše třeba mobilem ofotit. Ale že na to mají směrnice. Je to vážně tak? Je možné, že mi ji nemůžou zkopírovat a poslat poštou? Za jakých podmínek se toto řeší, když chci opis dokumentace a odstěhovala jsem se a mám to téměř 400 km.

2. A v případě lékaře – chci konzultaci s jiným lékařem a mám mu poslat scan výsledků, ale lékař mi ho nechce poslat/vydat.

Děkuji

Mily

Odpověď:

Dobrý den,

K dotazu č. 1

Zákon kopírování a zaslání kopie zdravotnické dokumentace nazakazuje, jelikož odeslání podle § 66 odst. 3 písm. b) zákona o zdravotních službách může požadovat úhradu za její odeslání. Pokud Vám tedy kopii zdravotní dokumentace odmítají zaslat jednají v rozporu se zákonem, jelikož Vám především vzhledem k Vaší vzdálenosti odpírají přístup ke zdravotnické dokumentaci.

Ve Vašem případě bychom Vám tedy doporučili zaslat písemnou žádost (vzor naleznete zde: Žádost o poskytnutí zdravotnické dokumentace) a nechat si úředně ověřit Váš podpis např. na poště (cena by měla být 30 Kč) a do žádosti připsat, aby Vám kopii dokumentace zaslali doporučeně do vlastních rukou na Vaše náklady.

Pokud Vám i přesto odmítnou kopii dokumentace zaslat (lhůta uvedená v zákoně v § 66 odst. 1 písm. a) je 30 dnů od obdržení žádost pacienta), můžete na jejich postup podat stížnost, a to ke lékaři nebo vedoucímu zdravotnického zařízení. Postup pro její podání i vzory naleznete zde. Pokud uvedený postup nepovede k žádaným výsledkům, neváhejte se na nás znovu obrátit.

Další informace ohledně zdravotnické dokumentace naleznete v článku Zdravotnická dokumentace.

K dotazu č. 2

Odpověď na druhou otázku je stejná, jako v případě první. Na kopii zdravotnické dokumentace i výsledků jednotlivých vyšetření máte právo. Postupujte tedy stejně jako v prvním případě.

Pokud Vám naše práce připadne smysluplná, můžete podpořit rozšíření naší poradny o telefonickou linku pro ty, kteří nemají přístup na internet zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

19.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS