Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kopie zdravotnické dokumentace není úplná

Dobrý den,

Po úmrtí mého tatínka jsem od nemocnice požadoval kopii zdravotnické dokumentace včetně zdravotních zpráv, které tato nemocnice obdržela od jiných nemocnic, kam tatínka překládali na vyšetření.

Nemocnice mi poskytla pouze zprávy, které sama vytvořila, zprávy z jiných nemocnic, které má jako součást jeho zdravotnické dokumentace mi odmítla poskytnout s odůvodněním, že tyto zprávy vydat nesmí a že se mám obrátit na příslušné nemocnice.

Argumentace je nelogická - zprávy jsou nedílnou součástí dokumentace a jejich vyloučením se dokumentace stává nekompletní a tudíž i neprůkaznou. Nicméně pro jistotu bych si chtěl ověřit, zda náhodou postup nemocnice přece jenom nemá oporu v nějaké normě.

Za odpověď předem děkuji

PPL

Odpověď:

Dobrý den,

jako osoby blízké zemřelému pacientovi máte na základě § 65 odst. 1 zákona o zdravotních službách, viz zde. Stejně tak máte možnost požádat o to, aby Vám nemocnice na Vaše náklady zhotovila kopie ze zdravotnické dokumentace, nikde v zákoně o zdravotních službách se neuvádí, že by z nahlížení či pořizování kopií byly vyloučeny zprávy, které nemocnice obdržela od jiných nemocnic. Postup nemocnice, kdy Vám nemocnice odmítá vydat kopii kompletní zdravotnické dokumentace, není dle našeho názoru v pořádku a doposud jsme se s takovým přístupem nesetkali.

Doporučujeme Vám obrátit se na nemocnici s žádostí o poskytnutí kopií kompletní zdravotnické dokumentace, pokud tak neučiní, žádejte zdůvodnění tohoto postupu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS