Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je povinnost registrovat dítě u pediatra?

Je povinnost registrovat dítě u pediatra?

Dobrý den, potřebovala bych vědět, jestli je ze zákona povinnost registrovat dítě u pediatra? A co z toho plyne, když dítě nezaregistrujeme? A jak je to v případě porodu doma a následné návštěvy dětského doktora? Je to ze zákona povinné, když ho nepotřebuji? Další dotaz se týká screeningu z patičky. Je povinný?

Za odpovědi budu moc ráda.

lampyris

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve bychom se vyjádřili k vaší první otázce, a to, zda je povinné registrovat dítě u pediatra. Z žádné právní úpravy Vám taková povinnost nevyplývá, ale je doporučováno, aby dítě svého pediatra mělo. Pokud ovšem dítě nezaregistrujete, žádné sankce zákon nestanovuje. Ale je důležité zvážit to, že může dojít k postihu orgánem sociálně právní ochrany dětí, který může neregistrování dítěte u lékaře považovat za zanedbání péče. K tomuto se můžete více dozvědět zde.

Nyní k vaší druhé otázce, zda je nutné navštívit pediatra po porodu. Tato povinnost tu stanovena je, každý pojištěnec má totiž povinnost podrobovat se na výzvu preventivním prohlídkám podle zákona o veřejném zdravotním pojištění. Mezi preventivní prohlídky patří i všeobecná prohlídka novorozence, která by měla proběhnout zpravidla do 2 dnů od propuštění ze zdravotnického zařízení, kde se dítě narodilo. Můžeme dovodit, že to samé bude platit i v případě porodu doma.

V případě, že by k preventivní prohlídce nedošlo opakovaně, může zdravotní pojišťovna využít svého práva sankcionovat vás, a to pokutou v maximální výši 500,- Kč dle zákona o veřejném zdravotním pojištění. Jiná sankce zde zákonem stanovena není.

Pokud jde o vaší třetí otázku - screening z patičky, tak tento odběr je stanoven „jen“ Metodickým pokynem Ministerstva zdravotnictví České republiky (jedná se stanovení určitého lékařského postupu). To znamená, že povinnost podstoupit toto vyšetření není stanovena žádným zákonem a proto můžete odběr odmítnout.

Pokud se ale rozhodnete, že si nepřejete, aby vaše dítě screening podstoupilo, lékař si od vás, po předchozím poučení, nechá podepsat prohlášení (negativní revers), že se sreeningem nesouhlasíte. Prohlášení poté založí do zdravotní dokumentace dítěte.

Vaše Férová nemocnice

10.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS