Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je možné si ofotit mobilem celou dokumentaci během nahlížení do ní?

Dobrý den,
vzhledem k často nekřesťansky prohibičním podmínkám při pořizování kopie dokumentace není-li tato v elektronické podobě snadno exportovatelná na např. na CD, je třeba možné během prohlížení zapůjčeného originálu dokumentace si tuto ofotit, eventuálně i celou s pomocí mobilního telefonu? (Pokud nebude nutná přítomnost lékaře/sestry, bylo by to bez jakýchkoliv nákladů ze strany nemocnice - případně jen s uhrazením času přítomné sestry apod.)

Děkuji.

ap-klient

Odpověď:

Dobrý den,

ano, ofotit dokumentaci možné je. Ze zákona máte právo bezplatně nahlížet do své zdravotnické dokumentace a poskytovatel zdravotních služeb (v tomto případě nemocnice) po Vás nemůže  požadovat za toto zpřístupnění poplatek, dokonce ani zpoplatnit dobu, kterou tráví například sestra dohledem nad Vámi. Jedinou výjimkou může být částka, která je spojená s pořízením kopií dokumentace a může být nejvýše ve výši skutečných nákladů spojených s vydáním takovéto kopie (tedy například cena za inkoust v tiskárně a cena papíru).

Pokud si budete chtít osobně prohlédnou zdravotnickou dokumentaci, nemůže po Vás nemocnice požadovat žádné poplatky s tímto spojené a musí Vám toto nahlédnutí umožnit (je ale pochopitelné, že je pokud se jedná o časově náročnější návštvu, je vhodné se dopředu domluvit po telefonu). V opačném případě by šlo ze strany nemocnice o správní delikt mohl by jí za toto jednání hrozit postih.

Pří samotném nahlížení do zdravotnické dokumentace Vám nic nebrání si pořizovat osobně kopie například pomocí vlastního fotoaparátu. Zákon Vám dává právo si kopie pořizovat a je již na Vás, jakým způsobem toto provedete.

Více o zdravotnické dokumentaci se můžete dočíst i zde.

Vaše Férová nemocnice.

8.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS