Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je i revizní lékař ČSSZ vázán mlčenlivostí?

Dobrý den Prosím o názor a radu. Před 2 roky jsem byl u posudkové komise ČSSZ ohledně posouzení žádosti o invalidní důchod. Lékař který můj případ projednával řekl sousedovi v domě v kterém bydlí (a tento soused je i můj příbuzný) že projednával můj případ a také mu řekl jaký druh důchodu mi přiznal. Tento můj příbuzný teď chodí a roznáší, že mám invalidní důchod, coš je mi velice nepříjemné. S jednáním posudkového lékaře nesouhlasím a nepřipadá mi správné. Co si o tom myslíte? Domnívám se, že i pro tohoto lékaře platí zásada mlčenlivosti. Kde všude si na něj můžu stěžovat? Můžu od něj požadovat alespoň omluvu, nebo i jiné? Hrozí mu nějaký postih? Děkuji

romancu

Odpověď:

Dobrý den,

jak praví zákon o péči o zdraví lidu: "Každý zdravotnický pracovník je povinen zejména zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o kterých se dověděl při výkonu svého povolání, s výjimkou případů, kdy skutečnost sděluje se souhlasem ošetřované osoby". Jak dále zmíněný zákon podotýká, tyto povinnosti se vztahují i na zdravotnické pracovníky, kteří nevykonávají zdravotnické povolání. Tak či onak je tedy mlčenlivostí vázán jakýkoliv lékař, tedy i lékaři posudkoví.

Tato povinnost mlčenlivosti se nevztahuje pouze na údaje o pacientově zdravotním stavu, jak by se mohlo zdát, ale na veškeré údaje, které se lékař o pacientovi dozví (a to jak od něj samotného, tak případně od osob blízkých či od jiných zdravotníků). Výše v dotaze zmíněný lékař poskytl třetí osobě informace o vašem zdravotním stavu, přesněji o vaší invaliditě, a to bez vašeho souhlasu, čímž hrubě porušil výše uvedenou povinnost, kterou mu ukládá zákon (který navíc vychází i z nepsaných etických kodexů).

V této situaci se jeví jako nejideálnější postup proti zmíněnému chování lékaře podání stížnosti profesní komoře, u které je váš lékař členem, tedy České lékařské komoře. Ta poté vyvodí odpovídající důsledky. Další informace k podání stížnosti a její vzor naleznete zde na našich internetových stránkách.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS