Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informace o zemřelém příbuzném v mém výpisu ze zdravotnické dokumentace

Dobrý den,

před 2 měsíci jsem byl na operaci a měl jsem od obvodního lékaře předoperační vyšetření. Asi po 1 měsící jsem potřeboval výpis z mé zdravotní karty od obvodního lékaře pro lékaře v zaměstnání. U obou případů mi obvodní lékař do dokumentace napsal i nemoci a drogovou závislostmého syna, který již 2 roky nežije. Prosím o sdělení, zda to musí, resp. zda je to nutné, aby to lékař psal. Dost těžko se ze ztrátou syna vyrovnávám a ještě psaní do různých dokumentací od paní lékařky mi ubližuje.

Děkuji za odpověď.

PEPA

Odpověď:

Dobrý den,

vedení zdravotnické dokumentace upravuje zákon č. 372/2011 Sb., který v § 53 odst. 2 písm. e) stanovuje, že ve zdravotnické dokumentaci jsou mimo jiné obsaženy také údaje zjištěné z rodinné, osobní a pracovní anamnézy pacienta. Bohužel, údaj o drogové závislosti Vašeho syna a jeho nemocech, lze považovat za součást rodinné anamnézy, uchování těchto údajů ve Vaší zdravotnické dokumentaci je tedy zcela legitimní.

Co se výpisů z dokumentace týče, jejich obsah je upraven výhláškou č. 98/2012 Sb., konkrétně v Příloze č. 1, která uvádí jako minimální obsah následující:

- základní údaje z anamnézy doplněné o údaje nezbytné k účelu, pro který je výpis vydáván,

- informace o posledně zjištěném zdravotním stavu pacienta a rozpis jím užívaných léčivých přípravků, potravin pro zvláštní lékařské účely a používaných zdravotnických prostředků,

- diagnostický souhrn,

- stručné zhodnocení dosavadního vývoje zdravotního stavu pacienta, včetně reakcí na dosavadní léčbu a dynamiky vývoje výsledků laboratorních a dalších pomocných vyšetření,

- další podstatné informace včetně informací z posudkové péče.

Pokud tedy problémy Vašeho syna nijak nesouvisí s Vašimi aktuálními zdravotními problémy, doporučujeme Vám zkonzultovat tento problém s Vaším praktickým lékařem a požádat jej, aby takto citlivé údaje neuváděl, pokud to není bezpodmínečně nutné pro léčbu Vašeho zdravotního stavu.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

20.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS