Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informace o zdravotním stavu dítěte

Dobrý den,

obracím se na Vás s následujícím dotazem.

Rodiče dítěte nebyli nikdy sezdáni, dítě je v péči matky. Otec má právo u obvodního lékaře si osobně informace o zdravotním stavu dítěte vyžádat. To je nesporné.

Avšak lékař má omezenou pracovní dobu a otec nemá tolik dovolené, aby každý měsíc za lékařem do jiného města, než kde pracuje, zajel. Podkladem pro tuto otázku je, že matka neustále tvrdí, že dítě je nemocné a nemůže jít na schůzku s otcem.

Existuje nějaká cesta, jak by mohl informace získat jinak než osobně? Je možné nějakým způsobem pověřit například družku otce, aby mohla informace vyzvedávat, dát jí písemné pověření?

Bohužel roli hraje i to, že s možností, že by informace mohla vyzvedávat i družka, nebude souhlasit matka dítěte, a dítě bohužel není dostatečně velké, aby tomu rozumnělo a vyjádřilo s tímto souhlas.

Karolína z Kolína

Odpověď:

Dobrý den,

Zákonný zástupce dítěte, většinou jeho rodič, má právo, aby mu byly sdělovány informace o zdravotním stavu jeho potomka. Zákon o zdravotních službách v § 41 odst. 3 vyžaduje, aby se zákonný zástupce lékaři prokázal občanským průkazem, z čehož lze vyvozovat požadavek osobního kontaktu s lékařem, aby nedocházelo ke sdělování informací o zdravotním stavu neoprávněným osobám.

Možným a v praxi používaným postupem je domluvit si s lékařem osobně "kód", po jehož telefonickém sdělení Vás informuje o zdravotním stavu Vašeho dítěte. K takovému postupu je ale nutný předchozí kontakt s lékařem "tváří tvář" a není na něj právní nárok, záleží tak na rozhodnutí lékaře.

K otázce případného zmocnění třetí osoby (Vaší družky) k získávání informací o zdravotním stavu vašeho dítěte, zastáváme názor, že tento postup je možný na základě § 33 zákona o zdravotních službách, který zakotvuje možnost určit další osoby, které budou oprávněny k tomu získávat od lékaře informace o zdravotním stavu pacienta či nahlížet do jeho zdravotní dokumentace. Nedomníváme se, že by byl nutný souhlas obou zákonných zástupců. Můžete tedy navštívit lékaře s Vaší družkou a požádat lékaře, aby poskytoval informace i jí.

S pozdravy,

Vaše Férová nemocnice

20.5.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS